De Gelukkige Huurder - 100 jaar volkshuisvesting in Nijmegen

20 sep 2011, 8:54 Nieuws
g8uxpl7mwdyy9zvleo4gl3cvy 86323

NIJMEGEN, 20 september 2011 - Met zijn tienen in een woninkje, je wassen in de tobbe en als wc een beerput achter het huis. Zo'n 100 jaar geleden was het in de Nijmeegse binnenstad zo ongezond wonen, dat cholera nog op de loer lag. De oprichting van woningbouwverenigingen bracht verandering: ze gingen gezonde en betaalbare woningen bouwen voor mensen met een smalle beurs.De duo-tentoonstelling ‘De Gelukkige Huurder - 100 jaar volkshuisvesting in Nijmegen' in het Architectuur Centrum Nijmegen en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis zet de schijnwerpers op de bewogen wereld van de corporaties, huizen en huurders in de periode 1911-2011. De beide tentoonstellingen zijn te bezichtigen van 24 september 2011 tot 1 maart 2012. Ze zijn opgezet ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Nijmeegse wooncorporatie Standvast Wonen, dit najaar.Het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) brengt een aantal projecten van architecten in beeld, die zij de laatste 100 jaar voor de volkshuisvesting in de stad realiseerden.

NIJMEGEN, 20 september 2011 - Met zijn tienen in een woninkje, je wassen in de tobbe en als wc een beerput achter het huis. Zo'n 100 jaar geleden was het in de Nijmeegse binnenstad zo ongezond wonen, dat cholera nog op de loer lag. De oprichting van woningbouwverenigingen bracht verandering: ze gingen gezonde en betaalbare woningen bouwen voor mensen met een smalle beurs.

De duo-tentoonstelling ‘De Gelukkige Huurder - 100 jaar volkshuisvesting in Nijmegen' in het Architectuur Centrum Nijmegen en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis zet de schijnwerpers op de bewogen wereld van de corporaties, huizen en huurders in de periode 1911-2011. De beide tentoonstellingen zijn te bezichtigen van 24 september 2011 tot 1 maart 2012 . Ze zijn opgezet ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Nijmeegse wooncorporatie Standvast Wonen, dit najaar.

Het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) brengt een aantal projecten van architecten in beeld, die zij de laatste 100 jaar voor de volkshuisvesting in de stad realiseerden.

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis gunt zijn bezoekers een blik in de Nijmeegse huiskamers en buurten, en zorgt voor een kennismaking met de woning- corporaties van toen en nu.

Tentoonstelling in het ACN
Hier maken bezoekers dankzij beschrijvingen, bouwtekeningen, foto's en filmbeelden kennis met een aantal Nijmeegse wijken en straten met huurwoningen

uit de periode 1911-2011. Ze passeren de eerste gezonde arbeiderswoninkjes bij de Daalseweg en die aan de Weurtseweg, vlak bij de fabrieken aan de Waal.

Ook de luxere gezinswoningen in de Indische buurt en de 14 verdiepingen tellende studentenflat op Galgenveld komen aan bod. Net als de Benedenstad, die dankzij protestacties (ook van krakers) haar woonfunctie behield. Als voorbeeld van herbestemming van oude gebouwen toont het ACN het voormalig kazerneterrein Limos. Bezoekers kunnen ook projecten bekijken die nog op de tekentafel liggen. Studenten laten zien hoe ze zich hún startershuis van de toekomst voorstellen. Tot slot biedt het ACN docenten van het basis- en voortgezet onderwijs de kans kennis te maken met het door hen - los van de expositie - ontwikkelde digitale educatieproject ‘Architecten Gezocht 10-13 jaar' waarmee leerlingen op school aan de hand van opdrachten zelfstandig met het thema architectuur aan de slag kunnen gaan.

Tentoonstelling in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.
Met bijzondere foto's en filmpjes kijkt het publiek binnen bij mensen thuis en in hun buurt. Met als start ‘het armste straatje' van Nederland, de Zwanengas in de benedenstad (700 mensen, 71 krotwoningen, 5 ‘poepdozen' en een waterpomp). De presentatie neemt de bezoeker mee naar de eerste Woningwetwoningen, o.a. aan de Weurtseweg en naar het badhuis voor de wekelijkse douchebeurt. Bewoonde schuilkelders uit de Tweede Wereldoorlog (‘kelderratten') in tijden van woningnood passeren de revue, net als ‘prefab' woningen en de televisie als het pronkstuk van de huiskamer.

Laagbouw- hoogbouw en buurtgevoel volgen in de presentatie, met aandacht voor een fenomeen als flatneurose. Publiek ziet hoe in de jaren ‘50 inrichtingsidealen veranderen: van zware bolpoot-dressoirs naar de kleurige, strakke ‘look' van de jaren ‘60. Filmpjes over Beter Wonen, klussen, verhuizen en kraken in de jaren ‘70 zullen voor velen een feest van herkenning zijn. Hetzelfde geldt voor de vitrine met circa twintig historische, huishoudelijke apparaten van de 100-jarige Nijmeegse firma Doorman BV - Audio, video en huishoudelijke apparaten, en affiches van typisch Nijmeegse producten als Dobbelman wasmiddelen en Fasto-geisers.

De ontwikkeling van de Nijmeegse woningcorporaties doorloopt het publiek stapsgewijs. Rijkssubsidies voor corporaties zijn vervallen, wooncorporaties zijn maatschappelijk ondernemers geworden. Maar controle door de overheid op de uitvoering van hun missie blijft: betaalbare woningen bouwen voor mensen met een smalle beurs. Dat er in 100 jaar veel verbeterd is op het gebied van huren en wonen, dat is duidelijk. Gelukkig wonen is én blijft echter een complexe zaak, of je nu huurder of verhuurder bent.

100 jaar volkshuisvesting in Nijmegen
Vijf Nijmeegse timmerlieden wilden begin vorige eeuw een eind maken aan de nijpende situatie in de stad door goede en betaalbare woningen te bouwen en te verhuren, speciaal voor de arbeidende klasse. Samen richtten ze op 24 september 1911 Arbeidersbouwvereniging De Gezonde Woning op. Na fusies met Woningstichting Beuningen (2002) en Woningstichting Eigen Haard (2004) groeide De Gezonde Woning uit tot Standvast Wonen dat vandaag de dag aan meer dan 7000 huishoudens in Nijmegen, Beuningen, Ewijk, Weurt en Winssen een woning verhuurt.

100 jaar Standvast Wonen
Standvast Wonen werkt in de stad en dorpen aan vitale leefgemeenschappen met een bonte mix van mensen, voorzieningen en woningen. Daarvoor zetten medewerkers zich met durf en volle overtuiging in, samen met bewoners en partners. Standvast biedt kansen aan iedereen die bereid is zelf actie te ondernemen. Ook als Standvast Wonen in 2011 100 jaar bestaat! Mede dankzij de helpende handen, het materiaal en de financiële middelen van haar samenwerkingspartners heeft Standvast Wonen een aantal feestelijke activiteiten kunnen organiseren. En dat gaan ze ook samen vieren: de duo-tentoonstelling ‘De Gelukkige Huurder', een gemeenschappelijk cadeau voor de huurders van Standvast Wonen, vijf wandelroutes langs een eeuw wonen, een inspirerende én spraakmakende ontmoeting, een ontwerp van studenten voor de toekomstige starterswoning. En eind 2011 verschijnt het boek ‘De Gezonde Woning - 100 jaar volkshuisvesting in Nijmegen' van historicus Rob Wolf (uitgeverij Vantilt, ca. € 25).

De exposities zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met: Regionaal Archief Nijmegen en Nijmegen Blijft in Beeld. De Nijmeegse firma Doorman BV - Audio, video en huishoudelijke apparaten, die ook 100 jaar bestaat in 2011, sponsort de expositie in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis onder andere met AV-techniek.
Ook vele andere organisaties hebben hun creatieve geesten, financiële middelen, beeld- en bouwmateriaal en helpende handen ingezet voor 100 jaar Standvast Wonen.


Meer informatie: www.standvastwonen.nl

Architectuur Centrum Nijmegen (ACN)
Ridderstraat 27 (De Lindenberg) Nijmegen
www.architectuurcentrumnijmegen.nl
Open: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur, eerste donderdag van de maand van 19.00 tot 21.00 uur. Vrij entree.

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Mariënburg 26 (Mariënburgkapel)
www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl
Open: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur, koopzondag van 12.00 tot 17.00 uur. Vrij entree.