Arnhem - Beleef de wintertijd van toen én nu in het Nederlands Openluchtmuseum. In de nieuwe presentatie Kerstmis vieren leer je alles over 80 jaar kersttrends, je ontdekt wat 'nieuwjaarsvisite lopen' was en nadat je samen door het park de Elfstedentocht hebt gelopen (!) kun je lekker ganzenbout eten......of 'Blote billetjes in het gras'.
En dan is er ook nog een nostalgische Winterkermis, sfeervolle rolschaatsbaan, lampjes, wintermarkt en nog veel meer van 7 december '24 tot en met 19 januari '25.
Echte kaarsen, sneeuw uit een spuitbus en Schotse ruitjes
Zeven grote kerstbomen tonen in de presentatie Kerstmis vieren de trends in versieren vanaf het begin van de 20ste eeuw tot nu. Samen de kerstboom versieren is een traditie die tot de dag van vandaag voor veel mensen onlosmakelijk verbonden is met kerst. Maar de manier waarop de boom versierd wordt is in de verschillende decennia aan verandering onderhevig.
Vóór de Tweede Wereldoorlog waren er nog echte bomen met echte kaarsen, een beetje versiering en snoepgoed maar in de decennia na 1945 namen de kleuren en patronen die dan in de mode waren ook de kerstversiering over.
Van gekke vormen en vogels in de jaren '60, themabomen in de jaren '70, pasteltinten in de jaren '80 tot Schotse ruitjes in de jaren '90. Kerstmis vieren is te zien in de woonboerderij Hoogmade.
Nieuwjaarzingen en IJzerkoek
In de Koopmanswoning is het nieuwe thema dit jaar 'Nieuwjaarsvisite'. 'Gewoon' bij elkaar op bezoek gaan om een gelukkig nieuwjaar te wensen kennen we nog steeds. In het verleden was de traditie om langs de deuren te gaan. Met 'Nieuwjaarszingen' kreeg je wat geld of lekkers (een IJzerkoek), kinderen gingen zingend of met rijmpjes langs de deuren voor snoep, een appel of een cent.
En 'visitelopen' betekende dat je bij elkaar op bezoek ging, maar de lagere klasse wel bij de hogere klasse en vrouwen en mannen gescheiden. Verschillende geluidsfragmenten laten je in de Koopmanswoning de tradities rondom 1 januari horen.
It giet oan!
Voor de kinderen in de lagere schoolleeftijd is er een spannende Elfstedentocht door het park, lopend wel te verstaan. Op verschillende plekken kunnen ze opdrachten doen rondom de 'tocht der tochten'. De Elfstedentocht in het Openluchtmuseum leidt langs 12 locaties (11 steden en één geheime stempelpost). Bij elke locatie is een vraag of een opdracht en krijgen de kinderen een stempel op hun stempelkaart.
Aan het einde van de tocht is het natuurlijk feest: duizenden mensen langs de kant en Leeuwarden 'binnenrijden' onder een luid gejuich. Aandacht is er tijdens de wandeling ook voor het klimaat en vrouwelijke deelnemers aan de tocht (pas sinds 1985).
Billetjes
Maar er is nog veel meer te doen tijdens de winter in het Openluchtmuseum: een rit maken in de Grand Carrousel
uit 1890, een zweefmolen uit 1920 of de rupsbaan uit 1930. Er is een nieuwe rolschaatsbaan op het Entreeplein (rolschaatsen gratis te leen) en daar zijn ook poffertjes en goudbruine oliebollen te vinden. Wie zin heeft in ganzenbout (bij Kerst) of 'Blote billetjes in het gras' (Oud & Nieuw) kan naar de Boerderij uit Varik want daar wordt lekker gekookt. En wie al wintertenen heeft: in de kruidentent op het Zaanse Plein weten ze precies welk middeltje het beste werkt.
Voor alle programmering rondom Winter in het Openluchtmuseum:
klik hier.
Op zondag 19 januari sluit het Openluchtmuseum om op zaterdag 29 maart weer open te gaan voor het publiek.