Eten van alleen eieren van hobbykippen afgeraden

mrt 14 , 9:07 Nieuws
kippen in hop jagarga pixabay
Veel stadsmensen met een milieubewust hart dromen er weleens van: een eigen erf dat groot genoeg is voor een moestuin en een kippenren. Maar in vervuild Nederland lijkt dat een utopie geworden: het Voedingscentrum waarschuwt dat eieren van hobbykippen dusdanig veel PFAS kunnen bevatten dat ze op langere termijn gezondheidsschade kunnen opleveren.
‘Wil je geen risico lopen, dan is de meest veilige keuze om te kiezen voor eieren uit de supermarkt, van speciaalzaken of van de markt. Hierin zijn geen hoge waarden gevonden,’ luidt het advies aan consumenten. Wie er toch voor kiest om eieren van eigen kippen te eten, doet er volgens het Voedingscentrum verstandig aan om die af te wisselen met gekochte eieren. Uit een risicobeoordeling door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is niet duidelijk geworden wat de bron van de PFAS is.

Vervolgonderzoek

Het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM starten een vervolgonderzoek om de mogelijke bronnen te achterhalen. PFAS is een verzamelnaam voor een grote groep chemische stoffen die bijvoorbeeld worden gebruikt om ervoor te zorgen dat consumentenproducten vet- en waterafstotend zijn. Een aantal van deze stoffen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. In de afgelopen jaren is op basis van wetenschappelijk onderzoek een nieuwe, lagere grenswaarde vastgesteld voor de maximaal aanvaardbare inname van PFAS per dag.