In het schilderachtige Waterland, gelegen in het betoverende land van Maas en Waal, raakt cineast Jos Kruisbergen elke keer opnieuw gefascineerd wanneer het waterpeil stijgt. Samen met zijn vrouw Corrie, gewapend met camera en drone, doorkruist hij de dijken, sluizencomplexen en kwelwatergebieden. Wekenlang struint hij langs de rivieroevers en legt hij de meningen van de inwoners vast.
"Mijn bloed stroomt dan net zo snel als het afvoerende water naar de zee," vertelt Kruisbergen, terwijl hij geniet van de dynamiek van het water. De vredige zomerkade, bedoeld om het eerste hoogwater op te vangen, verandert in een kolkende massa, die met kracht de lege uiterwaarden instroomt. In een oogwenk staat het water tegen de dijk, en bij de brug van Ewijk klatert het water met oorverdovend geraas door het Verlaat richting Winssen.
De film die Kruisbergen maakt, toont adembenemende luchtbeelden van dit water- en natuurspektakel. "Ik ben ermee opgegroeid, ik ben niet bang. Water intrigeert me," bekent Kruisbergen, terwijl hij de jonge Teun van Hulst filmt, die op een vlonder over het kwelwater balanceert. Teun deelt zijn mening: "Het is mooi, maar onze tuin gaat wel met het kwelwater naar de gallemieze."
Bewoners zoals Jozef Stekenlenburg, Karel van Rossum, Christel Janssen Steenbergen, Jolanda Post en Johan Story delen voor de camera hun liefde voor de omgeving en benadrukken dat hoogwater bij het leven hoort. Ze laten zich niet gek maken door mediahypes en beschouwen het als een prachtig natuurverschijnsel. "De dijken zijn goed; we hebben geleerd ermee te leven," voegt Karel toe.
In het dorp Wamel vertelt Kruisbergen over de nieuwe wijk, waar het kwelwater zelfs in de kruipruimtes staat. "Geen wonder," legt hij uit, "ik heb gefilmd dat alle sloten in de omgeving gewoon zijn dichtgeslibt. Er is nog nooit zoveel kwelwater geweest als nu." Dompelpompen draaien dag en nacht om het water af te voeren, terwijl de gemeenschap standvastig blijft in hun liefde voor het unieke Waterland, waar wonen en water onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
De documentaire ‘Wonen in waterland’ is te zien op de website.