Ingezonden brief: Overlast door jongeren op fatbikes in Beuningen

18 sep , 23:11 Nieuws
fatbike 1
Steeds vaker zie ik jongeren op fatbikes met hoge snelheid door Beuningen racen. Het probleem beperkt zich niet tot één specifieke wijk of straat – het lijkt zich door de hele gemeente voor te doen. Of het nu op de doorgaande wegen, smalle fietspaden, of in woonwijken is, overal razen deze jongeren rond, vaak zonder rekening te houden met andere weggebruikers.
Fatbikes, die snelheden boven de 40 kilometer per uur kunnen halen, zijn bedoeld voor ruiger terrein, maar worden nu door drukke straten en woonwijken gestuurd. Deze snelheden zijn gevaarlijk, zeker op plekken waar kinderen spelen en oudere inwoners hun dagelijkse wandelingen maken. De kans op een ernstig ongeluk wordt met de dag groter.
Wat mij vooral zorgen baart, is het gebrek aan verkeersbewustzijn bij veel van deze jongeren. Ze rijden vaak zonder helm en lijken zich niet bewust van de risico’s die ze nemen. Daarnaast is het rijgedrag soms ronduit roekeloos: hard rijden, onverwachte manoeuvres en weinig respect voor de verkeersregels.
Ik wil graag oproepen tot actie vanuit de gemeente Beuningen. Handhaving zou kunnen helpen, maar ook voorlichting en bewustwording zijn essentieel. Jongeren moeten beseffen dat het gebruik van een fatbike verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Daarnaast hoop ik dat ouders zich meer bewust worden van de gevaren waaraan hun kinderen worden blootgesteld door op deze manier door het dorp te scheuren.
Het is van groot belang dat Beuningen een veilige en leefbare plek blijft voor iedereen. Laten we ervoor zorgen dat we ongelukken en gevaarlijke situaties voor zijn, voordat er iets ernstigs gebeurt.