Pas op voor de Berenklauw!

jun 20 , 13:40 Nieuws
reuzenbereklauw e1435432576628
Het seizoen dat de Reuzenberenklauw de kop weer opsteekt is van start gegaan. Deze plant kan na aanraking brandwonden veroorzaken bij mens en dier.
De gewone berenklauw komt van nature in Europa voor. Het is een 90-150 cm hoge, vaste plant die veel langs dijken en wegen voorkomt. De gewone berenklauw is een forse plant met grote bladeren. De bladeren zijn bedekt met haartjes die bij sommige mensen huidirritatie kunnen veroorzaken.
De gewone berenklauw bloeit van juni tot oktober met witte bloemen.
De gewone berenklauw komt vooral voor op vochtige grond, zowel in de volle zon als in halfschaduw, en groeit op grasland, in bossen en in onkruidvegetaties. De plant bevat etherische olie met furocoumarinen, die onder invloed van licht op de huid ontstekingen kan veroorzaken. Het sap uit de plant kan bij contact met de ogen zelfs permanente blindheid veroorzaken.

Wat moet u doen wanneer u berenklauw heeft aangeraakt?

1. Spoel onmiddellijk overvloedig met koud water.
2. Bedek de huid na het afspoelen tegen het zonlicht en vermijd de zon gedurende een week.
3. Ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is.
4. Heeft u sap in de ogen gekregen? Spoel direct de ogen uit met veel water en neem direct contact op met de huisarts.
5. Heeft u sap in de mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp. Dit is zeer gevaarlijk.
6. Waarschuw uw gemeente voor de aanwezigheid van berenklauw.

Reuzenberenklauw

In Nederland zijn echter twee soorten berenklauw: de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw. De reuzenberenklauw kan vier meter hoog worden. De stengel kan 10 cm dik worden en is rood gevlekt. Ze heeft enorme bladeren van één tot anderhalve meter lang. De bladeren zijn grof gezaagd, behaard en diep ingesneden. De plant bloeit in de periode vanaf juli tot diep in de herfst met witte bloemschermen, zo groot als een paraplu. De reuzenberenklauw is giftig en kan ernstige brandwonden veroorzaken bij aanraking.