Regiogemeenten kampen met financiële uitdagingen

27 jan , 00:59 Nieuws
money 3481699 960 720
CC0

Gemeenten in Nederland staan voor grote financiële uitdagingen, en dit geldt ook voor de regio. Volgens onderzoek van BDO is er in 2025 landelijk een gezamenlijk tekort van ruim 667 miljoen euro te verwachten, dat een jaar later stijgt naar 1,4 miljard euro. De oorzaak ligt bij de toename van gemeentelijke verantwoordelijkheden, zoals jeugdzorg en sociale werkvoorziening, zonder voldoende financiële steun vanuit het Rijk.

Maatregelen per gemeente

Om de begroting te stabiliseren, kiezen sommige gemeenten voor een verhoging van de onroerendezaakbelasting. Dit geldt bijvoorbeeld voor Beuningen, Wijchen en West Maas en Waal. Anderen, zoals Druten en Berg en Dal, putten uit hun reserves. Nijmegen houdt de impact van bezuinigingen juist beperkt.

Financiële prestaties beoordeeld

In het onderzoek kregen gemeenten een beoordeling voor hun financiële situatie. Wijchen presteerde het beste met een 8, gevolgd door Nijmegen en Berg en Dal met een 7. Aan de andere kant scoorden Druten en Overbetuwe slecht met een 4, terwijl Beuningen en Mook en Middelaar bleven steken op een 5.

Lokale autonomie gewenst

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen pleit voor meer zelfstandigheid van gemeenten, zodat zij hun eigen inkomsten kunnen genereren en minder afhankelijk zijn van het Rijk. Volgens hem is dit essentieel om de groeiende verantwoordelijkheden te kunnen blijven dragen.