Resultaten klanttevredenheidsonderzoek dagbesteding ’t Praothuis

02 okt , 23:58 Nieuws
mfa ewijk ingang 715
MFA Ewijk
Aan de deelnemers van ’t Praothuis in Ewijk is gevraagd hoe zij de dagbesteding ervaren. Gemiddeld scoort 't Praothuis in het klanttevredenheidsonderzoek een 8,9. De deelnemers zijn erg positief over de dienstverlening. De chauffeurs die de deelnemers vervoeren krijgen een 9,5, en de medewerkers worden beoordeeld met een 9,1.
Stichting Perspectief, de organisatie voor Welzijn, Zorg en Sociaal Cultureel Werk waar 't Praothuis onder valt, is trots en blij met de resultaten. De aanbeveling om op de huidige voet door te gaan, neemt Perspectief ter harte. Voorwaarden hiervoor blijven de inzet van vele vrijwilligers, het vormen van niet al te grote groepen, en het zorgdragen voor voldoende personele ondersteuning. Perspectief vraagt de gemeente Beuningen de structurele financiering voort te zetten, omdat deze kwetsbare ouderen een goede kwaliteit van zorg verdienen.
In april 2024 heeft Perspectief meetbureau Van Loveren & Partners de opdracht gegeven een klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren bij 't Praothuis. Aan 32 deelnemers is een vragenlijst gestuurd, waarvan 17 deelnemers deze ingevuld hebben teruggestuurd (53% respons). Op 1 oktober zijn de resultaten gepresenteerd en besproken met deelnemers, medewerkers, vrijwilligers, het bestuur, de gemeente en samenwerkingspartners.
  • Samenvatting van de resultaten
(Op de bijgevoegde factsheet staan de belangrijkste resultaten in één oogopslag.)
Op alle onderzochte kwaliteitsaspecten hebben de deelnemers erg positieve ervaringen. Zij geven aan dat de chauffeurs vriendelijk zijn en dat het vervoer op tijd arriveert. Ook vinden zij de sfeer bij 't Praothuis goed, en geven ze aan dat afspraken over begeleiding zijn vastgelegd in een begeleidingsplan. Verder ervaren deelnemers dat er respectvol met hen wordt omgegaan en dat er een goede samenwerking is tussen de medewerkers, henzelf en hun familie/naasten.
Minder positief zijn de deelnemers over de vraag of het begeleidingsplan met hen wordt besproken. Dit onderwerp scoort het laagst met een 7,1. Op alle andere onderwerpen wordt een 8,2 of hoger behaald. (De bijgevoegde factsheet 'Dagbesteding 2024' laat in één oogopslag de belangrijkste resultaten zien.)

Conclusie

Over het vervoer, de sfeer, en de bejegening door medewerkers en vrijwilligers is men uiterst tevreden. Eén deelnemer schrijft: “Helemaal top bij 't Praothuis, ga er drie dagen in de week heel graag naartoe.”

Aanbeveling en afspraak

Een derde van de deelnemers is niet helemaal tevreden over de vraag of het begeleidingsplan wordt besproken (over de zorg, activiteiten, frequentie, etc.). Oorzaken hiervan kunnen zijn dat deelnemers dit zijn vergeten, het niet belangrijk vinden, of er geen aandacht aan besteden. Echter, twee keer per jaar bespreken medewerkers het begeleidingsplan met de deelnemers, waarbij regelmatig ook de mantelzorger wordt uitgenodigd. De aanbeveling uit dit onderzoek is om deze gesprekken structureel te voeren met de mantelzorger erbij en een kort verslag van het gesprek mee te geven aan zowel de deelnemer als de mantelzorger. Dit gaan we oppakken.

Korte uiteenzetting van dagbesteding 't Praothuis

't Praothuis biedt dagbesteding aan ruim 30 ouderen per week. Deelnemers uit de gemeente Beuningen komen naar 't Praothuis omdat zij moeite hebben de dag goed door te komen. Reden hiervoor zijn lichamelijke, sociale en/of psychogeriatrische beperkingen. Soms komen zij ook om de mantelzorger (naaste) te ontlasten. Er werken bij 't Praothuis zes parttime medewerkers, drie vaste invalkrachten en een tiental enthousiaste vrijwilligers. 't Praothuis is gehuisvest in het MFA ’t Hart in Ewijk.