Nieuw Vierdaagseonderzoek naar bewegen en geheugen

Foto:

Dat regelmatig bewegen goed is voor de lichamelijke gezondheid is
algemeen bekend. Maar is het ook goed voor het geheugen? Deze vraag is
minder gek dan hij op het eerste gezicht overkomt. De hersenen bevatten
veel bloedvaten. Je zou dus kunnen zeggen dat alles wat goed is voor
hart en vaten ook goed is voor de hersenen. En daarmee dus voor het
geheugen. Maria Hopman, hoogleraar inspanningsfysiologie van het
Radboudumc, gaat de invloed van bewegen op het geheugen tijdens de
Nijmeegse Vierdaagse 2014 verder onderzoeken. Zij doet dit samen met de
afdeling Geriatrie van het Radboudumc.In 2013  voerde Hopman het Vierdaagseonderzoek uit onder seniore deelnemers. Bij 70 deelnemers werd een geheugentest afgenomen. Een interessante bevinding was dat voor deze mensen gold dat hoe sneller zij de tocht van de eerste wandeldag hadden gelopen (dus hoe hoger de wandelsnelheid was), hoe beter hun prestatie op de geheugentaak was. Een hogere wandelsnelheid kan duiden op een betere fitheid, wat een aanwijzing kan zijn dat fittere mensen ook een beter geheugen hebben.

Beweging en hersenfuncties
De mogelijke relatie tussen fitheid en geheugen gaat Hopman dit jaar tijdens de Vierdaagse verder uitzoeken. Inmiddels doen 10.000 wandelaars mee aan het vragenlijstenonderzoek. De vierdaagsewandelaar is over het algemeen zeer actief gedurende het hele jaar. Maria Hopman: “Door onderzoek te doen naar hersenfuncties bij deze wandelaars en die te vergelijken met controledata van mensen die niet zo actief zijn, krijgen we inzicht in de rol van bewegen en behoud van hersenfuncties.

Wandelen met hartfalen
Tevens voert Hopman, samen met de afdeling Cardiologie van het Radboudumc een tweede onderzoek uit. Het mobiele laboratorium op de Wedren onderzoekt wandelaars met hartfalen. Mensen met hartfalen hebben een verminderde pompfunctie van het hart. Het is een ernstige aandoening, met een 5-jaars overleving van 50%. Toch zijn er mensen met hartfalen die de vierdaagse lopen. De vraagstelling van dit onderzoek is wat vier dagen lang acht uur lopen doet met het hart en de belasting van het lichaam bij deze groep hartpatiënten.

Informatie voor hartpatiënten
“Een tweede vraag binnen dit hartonderzoek is hoe hartpatiënten de vierdaagse kunnen lopen en wat we daarvan kunnen leren voor de grote groep patiënten met hartfalen die vrijwel niets meer kan,” zegt Hopman. Deelnemers aan het hartonderzoek krijgen voor en na het wandelen een echometing van de hartfunctie. Ook worden er voor, tijdens en na het lopen metingen gedaan aan hartslag, hartschade, lichaamstemperatuur en vochtbalans.

In 2007 startte Maria Hopman haar langlopend onderzoek naar de fysieke gevolgen van het lopen van de Vierdaagse. Aan dit onderzoek kunnen nog steeds mensen meedoen, kijk daarvoor op www.vierdaagseonderzoek.nl. Ook niet-wandelaars zijn van harte welkom om zich aan te melden voor het onderzoek.

Bron: www.radboudumc.nl  – Foto: Screenshot Youtube

Cookieinstellingen