Op weg naar het eerste WK op kunstgras?

Foto:

Dit WK wordt er veel kritiek geuit op de soms slechte grasmat waarop de voetballers hun kunsten moeten vertonen. Kan kunstgras uitgroeien tot een alternatief voor de natuurlijke graszoden? Op dat kunstgras moeten slidings in elk geval zonder noemenswaardige huidschade zijn uit te voeren. In het Radboudumc kijkt dr. Piet van Erp met een nieuwe technologie enkele cellagen diep de huid in om eventuele schade vast te stellen. Schade die is veroorzaakt door te veel zon, een scheerapparaat of… een sliding op kunstgras.Huid als meetlat kunstgraskwaliteit
Het WK voetbal vindt nog niet plaats op kunstgras, maar op een volgend wereldkampioenschap zou dat best eens het geval kunnen zijn. “Verbetering van de kwaliteit van de huidige kunstgrassystemen is dan een belangrijk punt, zeker als het om de ‘slidingsvriendelijkheid’ gaat”, zegt Piet van Erp, onderzoeker bij de afdeling Dermatologie van het Radboudumc. Hij probeert met andere onderzoekers meer inzicht te krijgen in de aard van de huidschade en die objectief te meten. Want door naar het effect op de huid te kijken kun je in feite de kwaliteit bepalen van een (nieuw) kunstgrassysteem. De huid als meetlat van kunstgraskwaliteit.

In de huid kijken
Het huidbiopt – een ‘hapje’ uit de huid – is de gouden standaard om de huid te onderzoeken en een ziekte of opgelopen schade vast te stellen. De afdeling Dermatologie ontwikkelt nu een nieuwe methode, waardoor een deel van deze biopten misschien niet langer noodzakelijk is. Dat is mooi, want een biopt levert zelf ook huidschade op. De nieuwe beeldtechnologie maakt het mogelijk om zonder de huid te beschadigen enkele cellagen diep de huid in te kijken.

Slidingsvriendelijk kunstgras
De nieuwe technologie wordt op dit moment verder ontwikkeld in het grote innovatieproject ‘New Business by Enhanced Skin Comfort’. In dit project wordt gewerkt aan huidvriendelijke toepassingen die ook buiten de geneeskunde kunnen liggen. Zo wordt in het project onder meer onderzocht of nieuwe kunstgrasvelden en sportvloeren de huid minder beschadigen en of innovatieve ontharingsapparaten inderdaad huidvriendelijker zijn. “Het zou mooi zijn,” zegt Van Erp, “als we via ons huidonderzoek een bijdrage kunnen leveren aan het eerste WK op slidingsvriendelijk kunstgras.”
 
Foto: mac2happy/ freedigitalphotos.net
Bron: www.radboudumc.nl

Cookieinstellingen