Kolkende Via Gladiola tijdens sobere Vierdaagse

Foto:

Ondanks de vliegramp in Oekraïne en de daardoor aangepaste
feestelijkheden rondom de 98ste  Vierdaagse is de sfeer op de Via
Gladiola opgetogen en feestelijk. Het niet klinken van muziek tijdens de intocht weerhoudt toeschouwers en wandelaars er niet van een feestje te bouwen. De sfeer op de St. Annastraat, tijdens deze ene dag in het jaar omgedoopt wordt tot Via Gladiola, is uitstekend.

Toeschouwers compenseren het gebrek aan muziek met gezang, geklap en aanmoedigingskreten. Wandelaars hebben begrip voor de maatregel en lijken niet gebukt te gaan onder het ontbreken van opzwepende klanken. Verschillende muziekkorpsen die al onderweg waren naar Nijmegen en het nieuws over de versobering onderweg te horen kregen, besloten toch verder te reizen. Zij bedwongen de Via zonder instrumenten, maar in vol ornaat, en mochten rekenen op luid applaus van het publiek. De sfeer op de Wedren is eveneens goed, al is het iets rustiger dan voorgaande jaren.

Wandelaars trotseerden de hitte zonder al te grote problemen mede door gehoor te geven aan de adviezen van de marsleiding door te kiezen voor goede bescherming van hoofd en nek tegen de zon en door tussendoor goed te eten en te drinken. Van de extra watervoorziening in de laatste 15 km werd dankbaar gebruik gemaakt.

Rond 15:00 uur vanmiddag waren de oudste jubileumlopers binnen. Nijmegenaar Bert van der Lans  heeft met het voltooien van deze editie zijn 67ste Vierdaagse volbracht en is daarmee de nieuwe recordhouder. Dick Koopman (Oudorp) volbracht zijn 65ste editie en ontving een speciale medaille van marsleider Johan Willemstein. Omstreeks 15:30 uur waren ook de jongste deelnemers – onder wie Tim Vloet (Beuningen), Mees Hofman (Arnhem), Ysa Witte (Nijmegen) en Lena Gemmink (Ulft)- binnen. Deze laatste liet overigens weten dat ze: “blarenvrij is en volgend jaar zeker weer meeloopt!”

Bericht 4daagse: Soberheid tijdens 98e Vierdaagse

Bron: Stichting DE VIERDAAGSE

Cookieinstellingen