Vierdaagse wandelaar raakt niet oververhit maar kan wel uitdrogen

De vierde dag van de 98ste vierdaagse is de warmste dag in de
geschiedenis van het Vierdaagseonderzoek. Hoogleraar Fysiologie Maria
Hopman en haar team hebben vandaag wandelaars uitgerust met een
thermopil om zo de stijging in de lichaamstemperatuur te volgen tijdens
deze warme dag.Uit de resultaten blijkt dat de lichaamstemperatuur oploopt tot zo’n 38-39 graden Celcius. Zelfs aan het eind van de Via Gladiola is de lichaamstemperatuur slechts bij enkelen boven de 39 graden Celcius. Een dergelijke stijging in lichaamstemperatuur past bij een inspanning als wandelen en is niet zorgelijk.

De  vochtbalans is moeilijker te handhaven vandaag. Veel wandelaars verliezen 1-2 kg lichaamsgewicht ondanks veel drinken. Dit zou later op de dag bij wandelaars die langer onderweg zijn tot flauwtes kunnen leiden. Zij raken uitgedroogd (gedehydreerd) door  het vele zweten. Veel drinken kan deze problemen enigszins voorkomen.

Ook wandelaars met hartproblemen houden zich goed in dit warme weer. Hopman noemt het opmerkelijk hoe een lichaam zich in 3 dagen aan kan passen (acclimatiseren) om de 4e dag zo’n prestatie neer te zetten in dit warme weer. Dit geldt zowel voor de grote groep wandelaars als specifiek voor de mensen met hartproblemen.

Na het onderzoek van dit jaar kunnen we de conclusie trekken dat de vierdaagse wandelaar niet gauw oververhit raakt maar wel risico loopt op uitdroging bij warm weer.

Bron: Stichting DE VIERDAAGSE

Cookieinstellingen