CWZ doet mee met de Week van de alfabetisering

Foto:

Deze week organiseert Stichting Lezen en Schrijven de Week van de
Alfabetisering. Dit thema krijgt landelijk veel aandacht. Ook het
Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) draagt hier een steentje aan bij.
In februari 2014 heeft CWZ namelijk het verdrag Laaggeletterdheid
ondertekend samen met 25 andere organisaties uit de regio. CWZ wil
laaggeletterdheid bespreekbaar maken en laaggeletterden een helpende
hand toesteken. Eenvoudige en begrijpelijke communicatie is hierbij erg
belangrijk.CWZ organiseert tijdens deze Week van de Alfabetisering verschillende activiteiten. Zo is er een informatiestand over laaggeletterdheid in het restaurant van het ziekenhuis. Bezoekers van het restaurant zien op de placemats informatie en weetjes over laaggeletterdheid. Met opvallende tweets en berichten op Facebook vragen we aandacht voor laaggeletterdheid. Ook de apotheek in CWZ vraagt aandacht met posters. Als laatste activiteit lezen deze week medewerkers van CWZ iedere werkdag verhalen voor aan kinderen op de kinderafdeling.

Voorlezen
Bestuursvoorzitter Bart Bemelmans heeft gisterenmiddag voorgelezen. De kinderen genoten van de extra aandacht en van de verhalen uit kinderboek ‘De Gruffalo’. Ook Bemelmans heeft met plezier voorgelezen: ‘Spelen met taal is leuk voor kinderen! En luisteren naar verhalen is goed voor een gezonde taalontwikkeling. Kinderen gaan helemaal mee in de verhalen en dat is een welkome afleiding. Als we als ziekenhuis hieraan kunnen bijdragen, doen we dat graag’, aldus Bemelmans.  

Laaggeletterdheid
Laaggeletterden hebben veel moeite met lezen en schrijven, waardoor zij onvoldoende mee kunnen komen in het dagelijkse leven. Zij weten hun probleem goed te verbergen, waardoor soms weinig mensen in hun omgeving ervan weten. In Nederland zijn er ongeveer 1,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met het lezen van bijsluiters van medicijnen of bij het invullen van formulieren.

HS

Cookieinstellingen