Trainingsavond in melden geweld en mishandeling

Foto:

Voor professionals in de zorg die meer willen weten over het melden van huiselijk geweld en kinder- en ouderenmishandeling, organiseert de gemeente Beuningen een trainingsavond.Vorig jaar is de wet Meldcode Huiselijk Geweld ingegaan. Dat betekent dat een professional  volgens de stappen van de meldcode moet werken als je een vermoeden van Huiselijk Geweld – Kindermishandeling – Ouder(en)mishandeling hebt. Drie jaar geleden heeft de gemeente Beuningen al meldcode’s opgesteld voor alle professionals in Beuningen. Die meldcode’s zijn bijgesteld naar aanleiding van de nieuwe wet. De gemeente Beuningen gaat deze weer verspreiden en om iedereen te helpen zich deze stappen eigen te maken biedt de gemeente een gratis trainingsavond aan.

De gratis trainingsavond is op dinsdag 4 november 2014 van 18.45 tot 22.00 uur in het Molenhuis in Beuningen en wordt verzorgd door trainersgroep Wilde Kastanje.
 
Doel

Het doel is het doorlopen van de stappen van de Meldcode en daarmee oefenen. Het gaat vooral om de vraag: Hoe handel ik met de Meldcode in de hand? Hoe maak ik een vermoeden van huiselijk geweld bespreekbaar met betrokkenen? Hoe schakel ik hulp in? Ook wordt de rol van de vertrouwenspersoon Beuningen nog eens toegelicht.

Programma
Na de inleiding volgt een uitleg van de stappen van de meldcode. Daarna worden de aanwezigen opgesplitst in verschillende groepen waarin geoefend wordt aan de hand van casussen die gespeeld worden door trainersgroep Wilde Kastanje (definitieve indeling is afhankelijk van aanmeldingen):

– Kindermishandeling
– Partnergeweld en geweld door jongeren ten opzichte van hun ouders
– Ouderenmishandeling
 
Daarna volgt een gezamenlijke afsluiting waarin Wilde Kastanje de positieve en verbeterpunten terugkoppelt. En natuurlijk worden de aangepaste meldcode’s uitgereikt.
 
Voor wie is de training?
Voor elke professional die wel eens met een gevoel loopt als “Ik heb mijn zorgen, wat moet ik doen?”, “Hoe stel ik het bespreekbaar?” of “Hoe zorg ik dat het hulpproces goed in gang wordt gezet”. Dat kunnen zowel leidinggevenden, coördinatoren maar zeker ook mensen van de werkvloer zijn.
 
Aanmelden
Meld je voor de training aan via [email protected]. Vermeld in het onderwerp van de e-mail ‘Training Meldcode Huiselijk Geweld’.

Cookieinstellingen