CDA Beuningen roept college op: betrek inwoners!

Foto:

We gaan naar een samenleving waarin iedereen die dat kan verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen leven en omgeving. En waarbij de overheid meer en meer een faciliterende rol speelt. Vanaf volgend jaar is de gemeente verantwoordelijk voor veel taken op het gebied van zorg en werk. En voor deze taken is helaas veel minder geld beschikbaar. Het moet dus anders. Er wordt meer van inwoners zelf verwacht. En dit geldt op meerdere, zo niet alle, vlakken. Het is echter wel zaak dat inwoners bij dit soort veranderingen worden betrokken. Hoe kun je anders samen werken aan de samenleving die de toekomst aan kan?CDA Beuningen riep het college tijdens de Algemene Beschouwingen vorige week dinsdag op om juist de inwoners te betrekken.

Nieuwsbericht CDA Beuningen

Goede voorbeeld
Het college heeft de voorbereidingen getroffen en de nodige overeenkomsten met zorgverleners afgesloten. Er is hard gewerkt. Hiervoor is waardering op zijn plaats, zeker ook voor de medewerkers van de gemeente Beuningen.
Maar er blijft een belangrijke taak over. Want uitgangspunt voor al deze veranderingen is dat inwoners meer verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en voor elkaar. Burgerparticipatie. “Laten we wel wezen. Er gebeurt al veel in onze samenleving. Er zijn al ontzettend veel inwoners die zich inzetten voor hun naasten. Een overheid die taken afstoot en dit negeert moet bij zichzelf te rade gaan”, sprak fractievoorzitter Fons Mentink, “Ook moet die overheid zelf het goede voorbeeld geven en bijvoorbeeld de Voedselbank niet in de kou laten staan.”
Samen
Deze veranderingen zullen niet vanzelf gaan. We komen uit een cultuur dat de overheid alles regelt. Nu 1 januari 2015 nadert, blijkt de bereidwilligheid om voor familie, vrienden en buren te zorgen behoorlijk af te nemen. Het zal veel inspanning kosten om deze verandering in de samenleving tot stand te brengen . Bij de gemeente telt primair het financieel belang.
De gemeente wordt geacht maatwerk te leveren vanuit de gedachte dat zij dichter bij de inwoners staat. De gemeente zal die inwoner er meer bij moeten betrekken. Inzicht en begrip voor de leefwereld van de individuele mens is hiervoor de basis. Hierbij zijn een aantal aspecten van belang:
  • Luister naar de mening van de betrokkenen en geef ze inspraak, o.a. over de kwaliteit van de voorziening. De Cliëntenraad heeft hier ook nadrukkelijk op gewezen.
  • De stichting Perspectief wordt nog steeds benaderd vanuit de gedachte hoe bij deze stichting bezuinigingen te realiseren zijn. Zie haar niet alleen als een van de commerciële aanbieders. Bij Perspectief zijn meer dan 300 vrijwilligers actief die de participatie handen en voeten kunnen geven. Richt daar vooral de aandacht op. Aan de medewerkers ligt het niet, zij zijn bevlogen. Richt vooral de aandacht op de wijze waarop Perspectief meer kan doen in dit kader.
  • Denk preventief en trek hier geld voor uit. Bijvoorbeeld door het consultatiebureau voor ouderen en andere initiatieven nieuwe impulsen te geven. Monitoren van ouderen; hier is de leeftijd verhoogd tot 80. Is dat verstandig? Het signaleren van problemen in een vroeg stadium is zeer belangrijk. Minder complexe problemen zijn sneller in een eigen netwerk op te lossen.
  • Betrek inwoners bij de eigen buurt. Samen in de buurt? Prima, maar daar hoort ook de zeggenschap over de inrichting en het onderhoud bij. Stel een deel van de financiën ter beschikking aan de inwoners. Geef ze vertrouwen.
  • Denk na over het instellen van wijkraden als middel om mensen te betrekken. 
Samen bouwen aan een samenleving die de toekomst aan kan! Benieuwd hoe het college denkt inwoners hierbij te betrekken. CDA Beuningen ziet met belangstelling de beloofde visienota hierover tegemoet.
Cookieinstellingen