“Kunnen we nog sporten in een 1,5 m samenleving?”

Foto:

Remo Speijers (33) is een lokale sportschool eigenaar uit Beuningen. Ruim een maand geleden kwamen er nog 1400 actieve leden over de vloer, die lachend, zwetend en enthousiast genoten van de persoonlijke begeleiding in zijn club. ‘’Het sociale aspect van een sportschool is heel belangrijk. Thuis kunnen mensen ook trainen maar wij bieden extra begeleiding, motivatie en zorgen voor gezelligheid. We hebben een persoonlijke band met veel van onze leden en we maken een belangrijk deel uit van hun dagelijks leven. Dat is nu allemaal niet mogelijk en we hebben geen idee of we überhaupt nog terug kunnen naar sporten op de manier die we gewend zijn,” aldus Remo.

Van de 1,5 meter samenleving hadden we een maand geleden nog niets gehoord. Maar nu blijkt dat Nederlanders een lange tijd 1,5 meter van elkaar hun leven moeten leiden, gaat ons land en een groot aantal diensten waar we dagelijks gebruik van maken, grote aanpassingen moeten doorvoeren in hun beleid. Microbiologen uit het Amphia Ziekenhuis in Breda geven namelijk aan dat het misschien wel twee jaar kan duren voordat we weer normaal – zonder 1,5 meter afstand – met elkaar om kunnen gaan.

Sportscholen moeten momenteel nog tot 28 april gesloten blijven, maar net als tal van andere zaken is het nog onzeker wat er daarna zal gebeuren. We weten niet wanneer de horeca weer open kan en of evenementen nog mogen doorgaan. En als het wel weer mag, onder welke voorwaarden?

Remo’s sportschool, Speijers Sports, is geboren uit passie voor sport en ondernemen. Remo, die zelf ex-topsporter is, heeft jarenlang bloed, zweet en tranen in deze club gestoken en is vastberaden om deze crisis hem niet de kop te laten kosten. In plaats van in angst af te wachten, steekt hij zijn tijd en energie in het verbouwen van de huidige gym en te werken aan mogelijkheden waarop de sportschool door kan blijven draaien met een nieuwe aanpak die in overeenstemming is met mogelijke nieuwe voorwaarden en eisen die door de overheid gesteld worden.

“We moeten nadenken over een nieuw beleid waarbij we ons personeel en onze leden kunnen beschermen, maar wel weer volledig kunnen draaien. Met name het behouden van groepstrainingen wordt een uitdaging. We moeten onze energie eerst steken in trainingsvormen die wel kunnen met een 1,5 meter regel. Indien nodig, ben ik in bereid om verder te verbouwen om aan alle voorwaarden te voldoen, zodat we snel en op een veilige manier weer open kunnen. Zo tonen we aan de rest van Nederland dat het wel kan onder deze omstandigheden,” zegt Remo. Momenteel kan hij echter enkel speculeren, maar het aanpassend vermogen van deze unieke club in Beuningen is groot en ideeën zijn er in overvloed.

“Voor deze crisis kwamen hier meer dan 300 mensen per dag trainen, met 100 man tegelijk in de piekuren. Afhankelijk van de nieuwe maatregelen, moet er gekeken worden hoeveel mensen er nog tegelijkertijd mogen sporten en naar een nieuwe indeling van de toestellen en trainingsruimtes. Vrije inloop zal mogelijk verdwijnen, waarbij je je misschien alleen nog kunt inschrijven op timeslots. Zo kan een maximaal aantal sporters per uur gecontroleerd worden,” denkt Remo. Hij voegt daar nog aan toe; ”We kunnen vaste looproutes maken met eenrichtingsverkeer, zodat je altijd voldoende tussenruimte kunt houden. We moeten onze trainers daarnaast ook een nieuwe manier van coaching aanleren, waarbij ze tips en aanwijzingen geven op gepaste afstand.”

Andere ideeën die Speijers heeft, zijn het inrichten van afgeschermde ruimtes waarin je zelfstandig kunt trainen of mensen een circuit laten draaien langs de (kracht)toestellen. Dit kan eventueel ook bij small group personal training (en bootcamptrainingen) worden geïntroduceerd, waarbij sporters elkaar via een uitgezet parcours volgen. Het nadeel is dat hier veel ruimte voor nodig is. Om veiligheid te waarborgen heb je minimaal 15m2 per persoon nodig. Met het oppervlak waar Speijers Sports over beschikt, zou dat betekenen dat er maar maximaal 30 sporters tegelijk aan de gang kunnen. Remo voegt daar echter aan toe; “Als veel mensen thuis werken, kunnen ze hun tijd om te sporten flexibeler indelen. Als we van 07:00 tot 22:00 uur open zijn, kunnen we met 30 sporters per uur evenveel mensen per dag laten trainen als voorheen.”

“Ons voornaamste doel is het persoonlijke en sociale aspect van onze sportclub niet te verliezen. We moeten een manier vinden waarop we nog steeds persoonlijke aandacht aan onze sporters kunnen geven waarbij we ons wel aan de regels houden,” sluit Remo mee af. Omdat er nog niets zeker is, blijven al deze ideeën maar speculatie. Wat wel zeker is, is dat de manier waarop we sporten gaat veranderen en dat Speijers Sports daar alvast keihard over aan het nadenken is. Dat Remo in 2017 een prijs won voor innovatie in de fitnessbranche, verbaast ons daarom ook niets. De komende tijd zullen veel ondernemers zijn voorbeeld moeten volgen en opzoek gaan naar manieren waarop we met 1,5 meter afstand, zoveel mogelijk terug kunnen gaan naar onze oude levens. Het zal geduld, investering en begrip eisen maar met ondernemers zoals Remo, wordt het ons allemaal een beetje makkelijker gemaakt.

Dossier: Coronanieuws uit Beuningen

Reacties