Atleten lopen de 24 uurs hardloop Challenge voor Stichting Energie4all

Foto: Colinda Janssen

Klaas in den Bosch uit Beuningen, Remco van Gaal, Hilco Janssen, Marc Peters en Michiel Wiskie, die elkaar kennen van Atletiek Vereniging Wijchen, gaan er weer voor! Samen met Dennis Smit uit Rosmalen gaan ze komende vrijdag van start voor een ronde van 240 km in 24 uur. Tijdens de tocht lopen de hardlopers solo en de anderen fietsen of rusten even in een volg bus. Ze wisselen elkaar af en leggen zo samen die enorme afstand af. De finish is zaterdag rond 19.00 uur bij het sportcomplex achter de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Douwe de Jager, eveneens lid van Atletiek Vereniging Wijchen, fietst voorop met fietsnavigatie. Hij wordt wel af en toe afgelost door reserve fietsers want ook op de fiets is 240 km erg ver. Ben Janssen, verzorger bij A.V. Wijchen zal eventueel de nodige pijntjes en/of stramme spieren herstellen. Bij de laatste kilometers zal ook Jochem van Gelder ambassadeur van de stichting een eind mee lopen.

Deze route is eigenlijk een verbindingstocht, onderweg zijn er 13 rustpunten bij huizen van patiënten waar kinderen en volwassenen wonen met een energiestofwisselingsziekte maar ook gezinnen die een kind hebben verloren aan de ziekte. Remco, Hilco en de andere hardloopmaatjes hopen deze kinderen en volwassenen blijdschap en energie te geven. Naast de vele plaatsen als Den Bosch, Arnhem, Rosmalen, Waalwijk enz. wordt rond 15.10 uur ook in Wijchen even gepauzeerd bij Nela, die al vele jaren lijdt aan deze tot nu toe ongeneeslijke ziekte.

Het doel van deze tocht is om naast patiënten met een energiestofwisselingsziekte (mito of mitochondriële ziekte) een hart onder de riem te steken, ook aandacht te vragen voor energiestofwisselingsziekten en geld in te zamelen voor het belangrijke medicijnonderzoek dat naar verwachting eind september weer verder kan gaan. Het mooie is dat het samenvalt met de World Mitochondrial Disease week (derde week van september) waarbij wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor energiestofwisselingsziekten. Want stel je voor dat je geen energie hebt…dat je niet hele dagen naar school kunt, vaak niet mee kan spelen met vriendjes, niet sporten, slikken moeilijk gaat, je altijd spierpijn hebt, na 100 meter lopen uitgeput bent en dat praten en eten heel vermoeiend is. Daarom is het standpunt van deze Wijchenaren “wij hebben energie en nu kunnen we samen toch iets coronaproof doen dit jaar”.

Het is niet de eerste keer de heren zich inzetten voor deze stichting. Zo werd in 2018 in de Italiaanse Alpen samen met 43 andere deelnemers, drie dagen gefietst en hardgelopen om de toppen van Gavia, Mortirolo en Stelvio te bereiken. (zie foto, Hilco en Remco op de top). Het is allemaal gelukt en samen met de sponsoren werd een bedrag van liefst €105.395,85 opgehaald. Vorig jaar gingen de heren opnieuw richting Italië om samen met velen voor dit goede doel te sporten. Wederom werd een gigantisch bedrag van €201.207,00 opgehaald. Dit jaar werd met pijn in het hart besloten om dit grootste evenement waarbij deelnemers volop in actie kwamen om de bergen te beklimmen en geld in te zamelen voor medicijnonderzoek te stoppen. Het coronavirus vormt een te grote bedreiging voor de gezondheid van de deelnemers.

Om dit jaar toch in actie te komen start komende vrijdag coronaproof de hardloop Challenge.
Donaties zijn van harte welkom.
Stichting energy4all, ING Bank IBAN NL96 INGB 0000 0044 03
Rabobank IBAN NL12 RABO 0117 0412 03.

Informatie: www.energy4all.nl. tel. 024 324 92 72

De opbrengst gaat naar het medicijnonderzoek van professor Smeitink en Khondrion in samenwerking met het Radboudumc.

Reacties