Rolstoeltennisster Marjolein Buis zet punt achter carrière

Foto:

BEUNINGEN – De Beuningse Marjolein Buis stopt per direct als rolstoeltennisster. De huidige nummer 4 van de wereldranglijst is fysiek en mentaal klaar voor een nieuwe stap in haar leven. Roland Garros was vorige week het laatste toernooi van haar ruim 13 jaar durende internationale carrière.

Buis wilde haar loopbaan dit jaar afsluiten op de Paralympische Spelen in Tokio, maar door het coronavirus en het uitstel van de Spelen naar 2021 sloeg de twijfel over stoppen of doorgaan toe. “In coronatijd heb ik ervaren hoe fijn het is om veel thuis te zijn en niet uit een koffer te hoeven leven”, zegt ze. “Ook heb ik mijn studie psychologie weer opgepakt en ervaar ik tijdens mijn stage hoe mijn nieuwe carrière eruit gaat zien. En dat bevalt erg goed. Ik kijk ernaar uit om mijn nieuwe leven verder vorm te gaan geven. Nog een jaar topsport bedrijven zag ik fysiek en mentaal niet meer zitten.”

Juiste beslissing

“Fysiek is het voor mij niet langer mogelijk om fulltime te trainen en lange wedstrijden op het hoogste niveau te spelen”, erkent Buis. “Ook mentaal is het topsportleven moeilijker op te brengen. Ik neem deze beslissing met pijn in mijn hart, want rolstoeltennis is al die jaren het leukste geweest dat ik kon bedenken. Maar ik ben ook vol overtuiging dat het op dit moment de juiste beslissing is. De koek is op.”

Carrière

Buis speelde in 2007 haar eerste internationale toernooi. Wat volgde, was een loopbaan met veel hoogtepunten. Vooral in het dubbelspel was de nu 32-jarige Beuningse lange tijd wereldtop. Ze won 17 titels in het enkelspel en 47 toernooien in het dubbelspel. Buis won goud op de Paralympische Spelen van 2012, zilver in 2016. Als dubbelspeelster won ze 5 grandslamtitels (zie erelijst) en kroonde zich twee keer tot wereldkampioen. Ze sloot 2017 af als nummer 1 van de wereld in de dubbelspelranglijst. In het enkelspel reikte ze in 2016 tot plek 3. Winst op Roland Garros dat jaar is haar grootste succes in het enkelspel.

Erelijst Marjolein Buis

Paralympische Spelen:
Goud dubbelspel 2012 (met Esther Vergeer)
Zilver dubbelspel 2016 (met Diede de Groot)

Winst Grand Slams (enkelspel):
Roland Garros 2016

Winst Grand Slams (dubbelspel):
Australian Open 2016, 2018
Roland Garros 2012, 2017
US Open 2017

Winst Doubles Masters:
2017, 2018

Reacties