Debuut 15-jarige Beuningse keeper in promotieklasse (dames)

Een opmerkelijk debuut zondag in de hockeywedstrijd Nijmegen Dames 1 – Huizen Dames 1. In het tweede kwart maakte de 15-jarige keeper Sarah Smeeman uit Beuningen tegen Huizen haar debuut in de Promotieklasse voor haar ploeg Nijmegen.

Wie haar zondagmiddag op het sportpark aan de D’Almarasweg aan het werk zag, zal geen moment hebben gedacht dat Smeeman pas vijftien jaar is. Ze keepte met rust, was sterk tijdens strafcorners en wist met een snelle reflex de strak genomen strafbal bijna te keren.

Zij kreeg na afloop van diverse medespelers een bemoedigende tik op haar schouders en helm. Aanvaller Pleun van Dommelen ooit nog trainster in de MC1 van Smeeman legde zelfs even bemoedigend haar arm om Sarah Smeeman heen. Het was duidelijk: de speelsters van Nijmegen hadden hun jonge keeper graag een ander debuut onder de lat gegund dan een 1-2 nederlaag tegen Huizen.

Toch was de pas vijftienjarige sluitpost van Nijmegen zelf na afloop allesbehalve terneergeslagen. Natuurlijk baalde Smeeman van de 1-2 nederlaag en met name dat ondanks diverse kansen en strafcorners voor Nijmegen een meer dan verdiend gelijkspel uitbleef, maar echt onder de indruk was ze niet. 1-2 kan gebeuren, ons team heeft laten zien de kwaliteiten te bezitten om in de top van de Promotieklasse te kunnen spelen alleen de doelpunten willen niet vallen, sprak Smeeman – na haar eerste wedstrijd in de Promotieklasse – alsof ze al jaren onder de lat staat op het hoogste niveau.

Nijmegen-coach Bas de van der Schueren werd zondag geconfronteerd met een zieke eerste keepster Chiara van Eek die het nog wel in het eerste kwart probeerde. ‘In het begin van het seizoen hadden we drie keepers in onze selectie, echter door het stoppen van Elise Heijkoop en de wegens werk in Suriname verblijvende Saskia van Duivenboden, waren we genoodzaakt om een beroep te doen op onze jeugdkeepster van de MB1. Sarah heeft zowel bij Nijmegen MB1 als bij Nederlands U15 bewezen het talent te hebben en is zo volwassen met haar vak bezig. Zij vindt het vak keepen echt prachtig en wil zich ontwikkelen. Voor mij is dat het fundament van keepen’, zei de vander Schueren.