Sporten is vaak letterlijk hartverwarmend en op hete dagen loop je zelfs het gevaar een zonnesteek, hittekramp of hitteshock op te lopen. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten; daarom wat tips om zonder problemen te sporten in de hitte.
Pluk bij warm weer luchtige en dunne sportkleding uit je kast. Warme kleding is tijdens het sporten alleen aan te raden als je wilt wennen aan hitte, bijvoorbeeld als je hoge temperaturen verwacht tijdens een komende wedstrijd. Verder is het niet verstandig om een katoenen t-shirt te dragen, omdat deze veel vocht opneemt.
Voldoende vochtinname voor en tijdens het sporten is belangrijk. Het zorgt ervoor dat de kerntemperatuur van het lichaam langer op een laag niveau blijft. Las daarom bij zomerse dagen iedere 15 tot 30 minuten een drinkpauze in. Bij hitte is het aan te raden om ongeveer 1,5 keer zoveel vocht tot je te nemen als je aan zweet verliest; dat is omgerekend zo’n één liter per uur. Wil je een nauwkeurige schatting maken? Weeg je dan voor en na het sporten.
Dan is de hamvraag nog wat je moet drinken: water, maar als je langer dan een uur met hoge intensiviteit sport is een isotone sportdrank aan te bevelen. Hiermee vul je onder meer je tekort aan mineralen aan. Het drankje kun je in de schappen herkennen aan de vermelding ‘isotoon’ op het etiket en aan de hoeveelheid koolhydraten, tussen de vier en acht gram per honderd milliliter, en natrium, zo’n vierhonderd milligram per honderd milliliter. Voorbeelden van isotone sportdranken zijn Aquarius, Isostar en Gatorade.
Ga je in de buitenlucht sporten? Trek dan geen donkere kleding aan. Donkere kleuren absorberen zonnestralen waardoor ze warmte opnemen. Kies liever voor kleding met een lichte kleur; vooral wit weerkaatst de zonnestralen goed en neemt daarom minder warmte op. Smeer je daarnaast te allen tijde goed in. Om je te beschermen tegen de zon is het dragen van een wit petje en een zonnebril ook geen overbodige luxe. Loop verder niet met een (half) ontbloot bovenlijf rond. Je huid komt er meer door in aanraking met de zon met als gevolg dat je lichaamstemperatuur stijgt.
Bij hitte kan je het beste binnen, waar airco aanwezig is, sporten. Wil je toch liever buiten aan de gang? Vermijd dan asfalt; het wegdek scheidt veel warmte af. Train in plaats daarvan op een zachte ondergrond, zoals gras of bosgrond. Sport daarnaast op een koele plek. Zo is er in een bos volop schaduw en bij het water kan je genieten van een koel briesje.
Ga vroeg uit de veren om te sporten of leef je aan het einde van de middag of in de avond uit. Tussen 12.00 en 16.00 uur kun je namelijk beter niet gaan sporten, omdat dan de temperaturen het hoogst liggen.
Op zomerse dagen is het aan te raden om een stapje terug te doen. Laat je lichaam geleidelijk wennen aan de warmte en doe rustig aan tijdens de warming-up, want hoe hoger je temperatuur dan al is, hoe eerder deze kritisch wordt bij het sporten. Daarnaast is het om te voorkomen dat je oververhit raakt, aan te raden om korte pauzes in te lassen en de duur en intensiteit van de training aan te passen.
Bron: Nieuws.nl