Open Monumentendag Beuningen

De Open Monumentendag van 2014 heeft als thema ‘Op reis’ en vindt plaats in het weekend van 13 en 14 september. Op reis gaat op zondag 14 september door de gemeente Beuningen langs de Waal over de oude stoomtramroute Weurt – Winssen –
Wamel aan de hand van een routebeschrijving. In Winssen, Druten en Beneden Leeuwen zijn in monumenten tentoonstellingen aan dit thema gewijd. Diverse monumenten zijn op 14-9-14 gratis toegankelijk.Sint-Andreaskerk, Kerkstraat 14, Weurt
Deze neogotische dorpskerk werd in 1895-1896 in fasen gebouwd naar ontwerp van C.J.H. Franssen op de plaats van de vroegere Weurtse Andreaskapel. De kerk werd op 12 september 1898 gewijd. In 1898 werd de eveneens door Franssen ontworpen toren toegevoegd. Het is een rijksmonument waarvan recent niet alleen het muurwerk van de kerk en de toren, maar ook het klokkenspel, het uurwerk, de haan en het glas in lood gerenoveerd zijn. De ramen zijn van Frans Nicolas jr. uit Roermond. De in 1898 gebouwde Sint-Andreaskerk van Weurt is volgens kenners een van de mooist ingerichte kerken van Maas en Waal, zo niet van heel Nederland.

Molen de Haag, Molenstraat 54M Beuningen
‘Molen de Haag is een van de mooiste historische gebouwen die Beuningen kent. Reeds in 1382 stond hier een molen, die in 1704 omwaaide bij een storm. In 1705 werd daarom een nieuwe standerdmolen gebouwd, die in de jaren ’90 door de gemeente Beuningen voor het symbolische bedrag van 1 gulden overgenomen is. De gemeente liet deze molen grondig restaureren en in 1994 kon de molen weer officieel in gebruik genomen worden.

Sinds 1 januari 2014 kwam er een nieuw molenteam, met molenaars Cornelis van Loon en Nic Veenman die de molen wekelijks laten draaien. Zij worden hierin gesteund door Jeroen van de Water, die meel vanuit de Wijchense molen levert wat ook op de Beuningse molen verkocht wordt. De molen is daartoe iedere zaterdag van 10:00 tot 16:30 uur geopend en kan bezichtigd worden. Ook is er meelverkoop in de molenwinkel, waar diverse meelproducten gekocht kunnen worden.

Op Open Monumentendag 2014 draait de molen op zondag 14 september van 10:00 tot 16:00 uur. De molen is dan feestelijk versierd, u bent van harte welkom op de Beuningse molen!’

Dijkmagazijn Beuningen, Dijk 41, Beuningen
Het Dijkmagazijn Beuningen laat zien dat de Waal niet alleen een snelweg is voor de scheepvaart. Ook planten, dieren en zelfs stenen reizen met de Waal mee. Planten die in Midden Europa algemeen zijn, maar het en ons kikkerland niet uithouden, komen toch voor langs de rivieren: zaden en wortelstukjes van soorten als Marjolein, Veldsalie en Streepzaad spoelen met het water mee en vinden warme zonnige plekjes op de dijkhellingen. Dieren gebruiken de uiterwaarden als veilige verbinding door heel Nederland. En stenen breken van de Alpen af en spoelen in de loop van eeuwen naar Nederland. Daar liggen ze aan het strand als gepolijste snoepjes, de krasjes, butsen en breukvlakken vertellen het verhaal van een lange reis.

Het Dijkmagazijn is ook te bezichtigen: zaterdag 13 september en zondag 14 september van 13.00 – 17.00 uur.

Het Hoogh Huys Leegstraat 14, Winssen
Deze kapitale T-boerderij is hoog gelegen aan een van de oudste assen van het dorp. Deze voor het Land van Maas en Waal uitzonderlijk monumentale boerderij heeft een naar de weg gekeerd voorhuis. De voorgevel heeft een symmetrische vijfassige indeling en bestaat uit twee bouwlagen. Het forse driebeukige achterhuis heeft een hoog opgaand zadeldak dat aansluit op een hooggemetselde tuitvormige topgevel. Het is een van oorsprong zeventiende-eeuwse boerderij die in het begin van de negentiende eeuw bij een verbouwing het huidig aanzien kreeg. Deze verbouwing dateert volgens het tegen de tuit aangebrachte staafanker uit 1803.

Op 14-9-14 zijn hier fraai gerestaureerde historische rijtuigen te bewonderen ook is er een tentoonstelling met lichtbeelden over de stoomtram en het reizen in vroegere tijden, waarbij aandacht wordt gegeven aan reizigers, streekdracht en transportmiddelen.

Beatrixmolen Winssen, Molenstraat 37/M, Winssen
Deze uit 1791 daterende windkorenmolen stond aanvankelijk in Alphen aan de Maas. Het was oorspronkelijk een poldermolen met scheprad voor regulering van het polderwaterpeil. Hij is in 1859 naar Winssen overgeplaatst en in gebruik genomen als korenmolen. De naam Beatrixmolen kreeg hij in 1938 ter gelegenheid van de geboorte van prinses Beatrix. In 1987 werd hij opnieuw verplaatst, nu ongeveer 400 meter naar het oosten.

Op 14-9-14 is onder meer Thé Degen bij de Beatrixmolen aanwezig met zijn laatste aanwinst en, die nog niet eerder in Winssen tentoongesteld zijn. Ook zijn in de molen korte films te zien, waarin senioren uit Winssen vertellen over het reizen in vervlogen tijden.

Informatie: www.openmonumentendag.nl en www.tweestromenland