Gemeente werkt niet mee aan lunchroom van De LunchExpert

Foto:

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen hebben deze week de eigenaar van De LunchExpert, Erik van Weel, laten weten dat er geen principe medewerking wordt verleend voor het exploiteren van een lunchroom bij zijn cateringbedrijf.”Ik heb al twee slapeloze nachten achter de rug”,  laat Erik weten. “Ik ben eind 2011 hier aan de Mortelweg in  Weurt begonnen met dit cateringbedrijf. We bezorgen lunches in de regio en men kan hier ook broodjes afhalen. Vanaf dag één heb ik hier stoelen en tafels staan zodat klanten ook even kunnen zitten als ze op een bestelling wachten. Ik heb nooit de intentie gehad om een lunchroom te hebben maar het is zo gelopen dat men ook een kopje koffie bestelt en een broodje eet. Het blijkt onverwacht in een behoefte te voorzien.”

Lunchroom
De gemeente zegt in haar besluit dat er in het bestemmingsplan ‘De Sluis’ bepaalt is dat zogenaamde ‘ondergeschikte productie gebonden detailhandel’ toegestaan is. “Een lunchroom is niet ondergeschikt aan het productieproces en daarmee in strijd met het bestemmingsplan”, laat  een woordvoerster weten. “Op een bedrijventerrein horen bedrijven en geen winkels/detailhandel. Ook gezien het project rond ‘Laan 1945‘ is het wenselijk om juist dit soort bedrijven naar de kern te trekken.”

Twee jaar nietsvermoedend ‘goed’ bezig

“Wat ik niet begrijp”,  vervolgt Erik, is dat er rond de start ambtenaren zijn geweest en iedereen vond het even mooi en prachtig. Niemand heeft mij er toen op gewezen dat zoals ik het ingericht had, niet mocht. Ik snap het standpunt van de gemeente heel goed maar, dit is geen lunchroom met het hier laten nuttigen van een lunch als hoofdinkomsten. Mijn omzet komt uit de lunches die hier afgehaald worden en die wij bezorgen. De rest, zo’n 25%, komt uit wat wij hier tussen half twaalf en een uur omzetten. De rest van de tijd is hier niets te beleven en om vier gaat de deur dicht.”

De gemeente licht toe dat het afhalen van broodjes als ondergeschikte detailhandel van het ‘bezorgen van broodjes’ wordt gezien maar het hebben van de lunchroom niet.

Wat nu verder
Erik zegt de komende dagen te gebruiken om zich te beraadslagen op wat hij kan doen. “Het bedrijf is gezond in de huidige vorm. Doordat mensen hier eens een broodje eten, zien ze het bedrijf en zien ze hoe wij werken. Dat zorgt dat ze het verder vertellen of een andere keer telefonisch de bestelling doen. Het versterkt de omzet en promotie van de bezorg- en afhaalservice die wij runnen. Zonder dit stukje omzet wordt het lastig terwijl ik hier op deze locatie niemand benadeel maar juist in een behoefte voorzie.”

Veel inwoners van Weurt en klanten van De LunchExpert zijn verontwaardigd over de gang van zaken. Er is  een petitie ‘De Lunchexpert Weurt moet blijven bestaan als lunchroom’ op internet geopend waar men een handtekening en opmerkingen kan plaatsen.

“Het is hartverwarmend om zoveel positieve reacties te krijgen”, zegt Erik. “Ik hoop dat hier een oplossing voor te vinden is en dat de gemeente me tegemoet kan komen. Al is het met aanvullende afspraken of bepalingen. “

Petitie: De LunchExpert Weurt moet blijven bestaan als lunchroom
Website: www.delunchexpert.nl

Cookieinstellingen