Referendum associatieovereenkomst Oekraïne 6 april 2016

Foto: BNG

Op 6 april 2016 wordt in Nederland een raadgevend referendum gehouden. Waar gaat dit referendum precies over en wat betekent dit voor u?

Waarom een referendum?

Sinds 1 juli 2015 is er een Wet raadgevend referendum (Wrr). Deze wet maakt het mogelijk dat Nederlanders voor de Tweede Kamer een referendum aanvragen over een wet die al is aangenomen. De uitslag van het referendum is een advies aan de regering over deze aangenomen wet.

  • Het referendum op 6 april is bedacht door GeenPeil en gaat over de associatieovereenkomst tussen Oekraïne en de Europese Unie (EU).

Wat is een referendum?

Bij een referendum wordt u als kiezer gevraagd of u voor of tegen de wet bent. U kunt alleen ‘ja’ of ‘nee’ stemmen. Daarmee bepaalt u uw keuze over de hele wet.

  • Op 6 april kunt u stemmen over de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne: bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?

Wat is een associatieovereenkomst?

Een associatieovereenkomst is een verdrag tussen twee of meer landen die de banden willen aanhalen. Hierin worden afspraken gemaakt over politieke en economische samenwerking, en over handel.

  • In de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne hebben de EU en haar lidstaten afspraken vastgelegd met Oekraïne over politieke en economische samenwerking, en vooral over handel.

Wie mag er stemmen?

Iedereen die mag stemmen bij Tweede Kamerverkiezingen mag ook stemmen bij een referendum. U bent dan kiesgerechtigd. Om te mogen stemmen bij een referendum moet u de Nederlandse nationaliteit hebben, 18 jaar of ouder zijn en niet zijn uitgesloten van het kiesrecht.

Wanneer mag u stemmen?

Het Referendum vindt plaats op woensdag 6 april, dus op die dag kunt u stemmen. U ontvangt dan een stempas. Deze pas wordt uiterlijk 14 dagen voor het referendum op uw huisadres bezorgd.

Stembureaus in gemeente Beuningen

Voor het referendum op 6 april 2016 richt de gemeente Beuningen tien stembureaus in. Dit is vijf minder dan de vijftien stembureaus die normaal bij verkiezingen worden ingericht. U kunt stemmen bij:

  • Beuningen: Rode Kruis gebouw, basisschool de Dromedaris, basisschool de Peppel, basisschool Klavervier, basisschool de Kameleon, sporthal De Tinnegieter
  • Winssen: basisschool de Wegwijzer
  • Weurt: sporthal -Dorpshuis De Kloosterhof
  • Ewijk: Verpleeghuis Waelwick en MFA ’t Hart

Om dit moment benaderen we verschillende locaties om na te gaan of deze ook beschikbaar zijn op 6 april. Welke locaties het gaan worden, is op dit moment nog niet bekend.

Meer informatie

Op de website www.referendum-commissie.nl vindt u informatie over het referendum van 6 april.

Cookieinstellingen