Omgekeerd inzamelen in de gemeente Beuningen

Foto: BNG

In de gemeente Beuningen scheiden de meeste inwoners al veel afval. Het gaat heel goed, maar het kan natuurlijk nog beter en daarbij hebben de gemeente Beuningen en Dar uw hulp nodig. We willen zoveel mogelijk grondstoffen inzamelen en zo weinig mogelijk restafval overhouden. Vanaf 1 januari 2017 gaat de gemeente Beuningen daarom over op een nieuwe manier van afval inzamelen: ‘Omgekeerd inzamelen’.

De nieuwe manier van afvalinzameling heet omgekeerd inzamelen. Dar haalt het restafval niet meer aan huis op, maar juist de afvalsoorten die als grondstof hergebruikt kunnen worden. Dit zijn plastic+, groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) en oud papier en karton. Deze week ontvangen alle inwoners en ondernemers uit de gemeente een brief en een folder waarin zij lezen wat omgekeerd inzamelen voor hen betekent.

Restafval

De blauwe restafvalzakken en -container verdwijnen. De kleine hoeveelheid restafval die u na het scheiden overhoudt, brengt u in bijvoorbeeld een grijze afvalzak naar een ondergrondse restafvalcontainer op een centrale plek in de gemeente. Dit kan 24 uur per dag en 7 dagen per week. U betaalt per keer dat u de klep van de ondergrondse restafvalcontainer opent (inworpkosten) met de afvalpas. De gemeenteraad stelt de inworpkosten later dit jaar vast.

Plastic+

Vanaf 1 januari 2017 verdwijnt de gratis plastic+zak. Hiervoor komt een plastic+container in de plaats. Deze container is grijs met een oranje deksel. Woont u in een appartement of flat? Dan brengt u plastic+ naar een ondergrondse plastic+container. Het aanbieden van plastic+, gft-afval en oud papier en karton blijft gratis.

Afvalpas

Voor het gebruik van de ondergrondse restafvalcontainer (en eventueel ondergrondse plastic+container) heeft u uw afvalpas nodig. Deze afvalpas gebruikt u nu bij een bezoek aan de milieustraat en heeft u dus al in huis. Bent u uw afvalpas kwijt? Vraag dan een nieuwe aan via www.dar.nl/shop. Het aanvragen van een nieuwe afvalpas kost € 10,-. Dar blokkeert dan direct uw oude afvalpas.

Locaties ondergrondse containers

Naast ondergrondse restafval- en plastic+containers vervangen we de glas- en textielcontainers. Alle containers plaatsen we ondergronds. De (voorlopige) locaties van de containers vindt u op www.dar.nl/omgekeerdinzamelenbeuningen. Kijk! Afval=grondstof. Door afval goed te scheiden kan het gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Het doel is gezamenlijk nog meer afval scheiden en dus meer grondstoffen inzamelen en minder restafval overhouden.

gezin omgekeerd inzamelen
Beunings gezin scheidt afval.

 

Inloopbijeenkomst en mobiel loket

We begrijpen dat de invoering van omgekeerd inzamelen vragen bij u oproept. We gaan met een mobiel loket de dorpen in en organiseren twee inloopbijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomst vertellen we u wat er voor u verandert en kunt u vragen stellen aan medewerkers van de gemeente Beuningen en Dar.

De inloopbijeenkomsten zijn in het gemeentehuis, Van Heemstraweg 46 in Beuningen op:

  • maandag 13 juni van 18.30 tot 20.30 uur
  • woensdag 15 juni van 18.30 tot 20.30 uur

Het mobiel loket bezoekt de dorpen Winssen, Ewijk en Weurt op:

  • Winssen: dinsdag 14 juni van 9.00 tot 10.30 uur voor Ontmoetingscentrum de Paulus
  • Ewijk: dinsdag 14 juni van 11.00 tot 12.30 uur op De Klef
  • Weurt: woensdag 15 juni van 15.00 tot 16.30 uur op de parkeerplaats bij de supermarkt in Laan 1945

Meer informatie of vragen?

Meer informatie vindt u in de folder en de brief die u deze week ontvangt en op www.dar.nl/omgekeerdinzamelenbeuningen. Neem bij vragen contact op met de medewerkers van het klantencontactcentrum van Dar. U bereikt hen op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via 024-3716000 of via [email protected].

Cookieinstellingen