Coalitieakkoord 2022 – 2026: Nieuwe energie voor onze gemeente

Foto: Beuningen Nieuws

‘Nieuwe energie voor onze gemeente’; dat is de titel van het coalitieakkoord van de gemeente Beuningen. Formateur Jan Kersten vormde na enkele weken van constructieve gesprekken een brede coalitie. Politieke partijen Beuningen Nu & Morgen, D66, GroenLinks en de Partij van de Arbeid vormen samen een nieuwe coalitie voor de komende 4 jaren.

Download het coalitieakkoord

De nieuwe coalitie bouwt verder op de mooie basis die het vorige college achterlaat. De komende bestuursperiode werkt het college aan grote en ingewikkelde opgaven. Opgaven zoals woningbouw, opwekken van duurzame energie, voorzieningen in de vier kernen en onderhoud van de openbare ruimte.

Alle opgaven en de koers heeft het nieuwe college verwerkt in 4 speerpunten:

1. Sociaal kloppend hart

Iedereen kan meedoen in en aan onze samenleving. We zetten in op preventie en bieden gerichte hulp en ondersteuning aan de inwoners die het niet op eigen kracht kunnen. Het is belangrijk om daarbij de eigen verantwoordelijkheid en de eigen mogelijkheden centraal te stellen. De vraag van de inwoner is uitgangspunt, we organiseren de hulp zo dichtbij mogelijk. En we houden het financieel beheersbaar.

2. Zuinig op ons klimaat

Zuinig zijn op ons milieu en klimaat: dat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Het vraagt dus om gezamenlijke inzet van overheid, inwoners en bedrijven. Een fijne en gezonde leefomgeving wordt in belangrijke mate bepaald door hoe wij zelf omgaan met de natuur en met elkaar. We zetten in op afremmen van klimaatverandering en vooral op beschermen en bevorderen van de biodiversiteit. De energievisie wordt herijkt om zoveel mogelijk energieneutraal te kunnen wonen, werken en leven.

3. Aantrekkelijk wonen

Aantrekkelijk wonen betekent dat er een goed evenwicht moet zijn tussen onze groeiambitie en leefbaarheid. Huisvesting waarbij natuur en landschap, kwaliteit van leven en economische aspecten zijn meegenomen. Ons perspectief is dat de gemeente Beuningen groeit naar ongeveer 30.000 inwoners in 2040, met behoud van een goed niveau van voorzieningen in de kernen én met leefbare dorpen in een aantrekkelijke, groene omgeving.

4. Beuningen maken we samen

De betrokkenheid van inwoners, ondernemers en verenigingen van de gemeente Beuningen met elkaar en bij de samenleving, de veilige leefomgeving en de sterke sociale samenhang moeten we koesteren en versterken. Daar hoort een gemeentebestuur bij dat in verbinding is met zijn inwoners, het bedrijfsleven en de leefomgeving.

Kandidaat-wethouders

Het nieuwe college van de gemeente Beuningen bestaat uit vier wethouders en burgemeester Daphne Bergman. In de extra gemeenteraadsvergadering van 16 mei 2022 worden 4 kandidaat-wethouders voorgedragen voor benoeming. De kandidaat-wethouders in het college van B&W en de beoogde portefeuilleverdeling in het college is als volgt:

  • Pascal Cobussen (BN&M) – Wonen, duurzaamheid, openbare ruimte
  • Alwin Steeg (D66) – Sport, onderwijs, financiën, economie
  • Frans Houben (GroenLinks) – Zorg, werk en inkomen, participatiebeleid
  • Sijmen Versluijs (PvdA) – Ruimtelijke ordening, omgevingswet
  • Burgemeester Daphne Bergman – Openbare orde, veiligheid en promotie

Eerste collegevergadering

Indien benoemd start het college op dinsdag 17 mei 2022 met het zogenaamde constituerend beraad. Hierin stelt het college de volgende zaken vast:

  • de verdeling van werkzaamheden;
  • de onderlinge vervanging in geval van verhindering of ontstentenis van één van de wethouders;
  • de vervanging van de burgemeester in geval van diens verhindering of ontstentenis.
Cookieinstellingen