Op 5 mei vieren we de vrijheid in Beuningen. Doe mee!

Foto: Pixabay

Op 5 mei vieren we de bevrijding en vieren we onze vrijheid. Iets wat ook in deze tijd niet overal In de wereld vanzelfsprekend is. In Beuningen vieren we Bevrijdingsdag met het bevrijdingsvuur en Vrijpop.

Vrijheidsmaaltijd

De dag begint voor genodigden met de Vrijheidsmaaltijd. De genodigden uit de vier dorpen hebben het over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid. De Vrijheidsmaaltijd bestaat uit een ontbijt en wordt georganiseerd door Bibliotheek Beuningen en de leden van de bevrijdingscomités uit Winssen, Ewijk, Beuningen en Weurt.

Bevrijdingsvuur

Het Bevrijdingscomité Beuningen organiseert samen met Hardloopvereniging Beuningen de bevrijdingsvuurestafette van Wageningen naar Beuningen. Om 11.00 uur is de bevrijdingsceremonie bij het monument voor Geallieerde Vliegers aan de Van Heemstraweg en wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. Kinderen van Kindcentrum Montijn overhandigen de vlag en hijsen deze samen met leden van scouting Beuningen en de veteranen.

Vrijpop

Op 5 mei is er weer Vrijpop Bevrijdingsfestival Beuningen. Om 12.00 uur wordt het festival geopend, daarna is het tijd om naar diverse live optredens te luisteren. De dag wordt om 23.00 uur afgesloten. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.vrijpop.nl.

Dag van de herdenking en dag van de vrijheid

Waarom herdenken we op 4 mei en vieren we op 5 mei? Op 5 mei is het 79 jaar geleden dat we in Nederland bevrijd zijn van de Duitse bezetting In Europa en de Japanse bezetting in Azië. Toen kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei staan we stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers die waar dan ook ter wereld gevallen zijn sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei denken we na over hoe belangrijk vrijheid is. Ook staan we stil bij het feit dat vrijheid kwetsbaar is. We vieren dat we vrij zijn en om steun te betuigen aan hen die dat niet zijn.

Cookieinstellingen