Blijft Beunings minimabeleid op 115% van bijstandsnorm?

Foto:

GEMEENTE, 16 maart 2011 – De PvdA stelt vragen omtrent mini- mabeleid tijdens raadsvergadering van dinsdagavond.Het kabinet wil voorkomen dat gemeenten te veel inkomenspolitiek bedrijven door met diverse bijdragen de lagere inkomens aan te vullen. De plannen zijn daarom om een inkomensgrens voor minimabeleid in te stellen. Dit zal 110 procent van het sociaal minimum, de bijstandsnorm, zijn.De gemeente Beuningen heeft de afgelopen jaren een humaan en sociaal minimabeleid ontwikkeld en hanteert 115 procent als norm. Door de beleidsplannen van het huidige kabinet is het mogelijk dat mensen met een laag inkomen de komende jaren in de problemen komen.

GEMEENTE, 16 maart 2011 – De PvdA stelt vragen omtrent mini- mabeleid tijdens raadsvergadering van dinsdagavond.

Het kabinet wil voorkomen dat gemeenten te veel inkomenspolitiek bedrijven door met diverse bijdragen de lagere inkomens aan te vullen. De plannen zijn daarom om een inkomensgrens voor minimabeleid in te stellen. Dit zal 110 procent van het sociaal minimum, de bijstandsnorm, zijn.

De gemeente Beuningen heeft de afgelopen jaren een humaan en sociaal minimabeleid ontwikkeld en hanteert 115 procent als norm. Door de beleidsplannen van het huidige kabinet is het mogelijk dat mensen met een laag inkomen de komende jaren in de problemen komen.

 

Wil Repkes stelde namens zijn fractie enkele vragen tijdens de raadsvergadering. Zijn eerste vraag is of het college zicht op het aantal Beuningse huishoudens heeft dat recht op bijzondere bijstand en andere gemeentelijke toeslagen zoals het participatiefonds, gaat verliezen. Wethouder Geert Hendriks antwoord hierop dat áls de plannen doorgaan er in 2012 helaas zo’n 40 à 50 Beuningse huishoudens hiermee te maken krijgen.

De tweede vraag van de heer Repkes is of het college extra kosten in de bijzondere bijstand voorziet als de goedkope Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering (CAZ) van de gemeente afgeschaft wordt. “De CAZ is een lokale aangelegenheid en heeft niet te maken met het landelijke beleid. Mocht de CAZ afgeschaft worden dan heeft dat zeker effect op de bijzondere bijstand want door invoering van de CAZ is aanvraag voor bijzondere bijstand afgenomen” antwoordde wethouder Hendriks.

De derde en door de PvdA als belangrijkst benoemde vraag “Ziet het college mogelijkheden om het niveau van het Beunings sociaal beleid de komende jaren op het huidige niveau te handhaven” kan niet bevestigend beantwoord worden. Wanneer de plannen van het kabinet doorgaan dan zal ook Beuningen zich aan deze norm van 110% moeten houden. Alle lokale regelingen zoals de bijzon- dere bijstand, de regeling ‘Méédoen’, de langdurigheidstoeslag, de CAZ en het kwijtschelden van de hondenbelasting kunnen blijven bestaan maar kunnen dan alleen toegepast worden zolang aan de 110% norm voldaan wordt.

Of alle regelingen zoals ze nu zijn blijven bestaan zal eerst duidelijk worden wanneer in juni het bezuinigingspakket voor de gemeente Beuningen gepresenteerd wordt. Het is dus goed mogelijk dat als de landelijke plannen om de 110% norm in te voeren niet doorgaan, er toch in Beuningen op basis van de lokale bezuinigingen een lagere norm gehanteerd gaat worden.

 

 

 

 

 

 

Cookieinstellingen