Voorstel afslanken cliëntenraad

GEMEENTE, 14 mei 2011 – De Wet werk en bijstand (WWB), de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo) en de Wet investeren in jongeren (WIJ) bepalen dat er een vertegenwoordiging van cliënten moet worden ingesteld door de gemeente.Deze zogenoemde cliëntenraad (CR) moet de belangen van cliënten vertegenwoordigen, maar hoeft niet uitsluitend uit cliënten te bestaan. Zij heeft slechts een adviserende functie en is daarmee enigszins vergelijkbaar met een ondernemingsraad.De cliëntenraad Beuningen telt, naast de voorzitter een secretaresse en een (vaste) ambtelijke ondersteuner, 10 leden. Het letterlijke aantal cliënten dat deel uitmaakt van CR Beuningen is gering. De meeste leden zijn vertegenwoordigers van diverse belangengroeperingen of personen die in het verleden met de WWB of vroeger of nu met de Wmo in aanraking zijn (geweest). Vertegenwoordigers uit de doelgroep van de WIJ ontbreken. De leden hebben allemaal een specifieke kundigheid of verwantschap met het onderwerp.De huidige CR heeft zelf de aanbeveling gedaan om, ten behoeve van de representatie van de diverse groepen, bij toekomstige vacatures te zoeken naar personen uit de diverse groepen. Zij noemen iemand met een WWB-uitkering, iemand met affiniteit met het jeugdbeleid, senioren, een chronisch zieke of gehandicapte en personen die werken in de sectoren voor mensen uit de doelgroep (GGZ, Thuiszorg, Mee en Driestroom). De CR komt daardoor met een aanbeveling om de raad uit 8-10 leden te laten bestaan.Uit onderzoek naar het functioneren van Wmo-raden is juist een aanbeveling gekomen om, ten behoeve van efficiënt vergade- ren, het aantal leden van de cliëntenraad (CR) beperkt te houden. Het Beuningse College van B&W komt daarom met het voorstel om de CR vanaf medio 2012 in afgeslankte vorm te laten vergaderen. Om redenen van efficiënt vergaderen wordt (in afwijking van het advies van de cliëntenraad zelf) het aantal leden van 10 naar 6 teruggebracht. Deze wijziging zal plaatsvinden na het aftreden van de huidige leden in 2012.

GEMEENTE, 14 mei 2011 – De Wet werk en bijstand (WWB), de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo) en de Wet investeren in jongeren (WIJ) bepalen dat er een vertegenwoordiging van cliënten moet worden ingesteld door de gemeente.

Deze zogenoemde cliëntenraad (CR) moet de belangen van cliënten vertegenwoordigen, maar hoeft niet uitsluitend uit cliënten te bestaan. Zij heeft slechts een adviserende functie en is daarmee enigszins vergelijkbaar met een ondernemingsraad.

De cliëntenraad Beuningen telt, naast de voorzitter een secretaresse en een (vaste) ambtelijke ondersteuner, 10 leden. Het letterlijke aantal cliënten dat deel uitmaakt van CR Beuningen is gering. De meeste leden zijn vertegenwoordigers van diverse belangengroeperingen of personen die in het verleden met de WWB of vroeger of nu met de Wmo in aanraking zijn (geweest). Vertegenwoordigers uit de doelgroep van de WIJ ontbreken. De leden hebben allemaal een specifieke kundigheid of verwantschap met het onderwerp.

De huidige CR heeft zelf de aanbeveling gedaan om, ten behoeve van de representatie van de diverse groepen, bij toekomstige vacatures te zoeken naar personen uit de diverse groepen. Zij noemen iemand met een WWB-uitkering, iemand met affiniteit met het jeugdbeleid, senioren, een chronisch zieke of gehandicapte en personen die werken in de sectoren voor mensen uit de doelgroep (GGZ, Thuiszorg, Mee en Driestroom). De CR komt daardoor met een aanbeveling om de raad uit 8-10 leden te laten bestaan.

Uit onderzoek naar het functioneren van Wmo-raden is juist een aanbeveling gekomen om, ten behoeve van efficiënt vergade- ren, het aantal leden van de cliëntenraad (CR) beperkt te houden. Het Beuningse College van B&W komt daarom met het voorstel om de CR vanaf medio 2012 in afgeslankte vorm te laten vergaderen. Om redenen van efficiënt vergaderen wordt (in afwijking van het advies van de cliëntenraad zelf) het aantal leden van 10 naar 6 teruggebracht. Deze wijziging zal plaatsvinden na het aftreden van de huidige leden in 2012.

 

 

Cookieinstellingen