De gemeente Beuningen komt onder preventief toezicht

Foto:

BEUNINGEN, 23 september 2011 – Door de tekorten in de zandwinning en de woningbouwrecessie, heeft de gemeente in 2010 een aanzienlijk tekort gehad.Hierdoor is de totale reservepositie van de gemeente negatief geworden. Dit, gecombineerd met het begrotings- tekort van de gemeente in 2012, betekent dat de provincie Gelder- land, als financieel toezichthouder, de gemeente onder preventief toezicht zal plaatsen.Preventief toezicht betekent dat de gemeente enkel uitgaven mag verrichten na goedkeuring van de begroting en wijzigingen daarop, door de provincie. Deze situatie zal een jaar duren. In dat jaar bekijken de provincie en de gemeente of het nodig is om de artikel-12 status aan te vragen.Een gemeente met deze status kan van de rijksoverheid extra geld krijgen om aan haar basisverantwoordelijkheden te kunnen blijven voldoen als ze daar geen middelen voor blijkt te hebben. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld niet uitstelbaar onderhoud aan openbare gebouwen. Op dit moment zijn er meer gemeenten die tegen deze status aanhikken. De rijkshoverheid verleent deze status slechts in uiterste gevallen daar de lasten op alle gemeenten zullen drukken. Om die reden wordt er eerst gekeken in hoeverre een gemeente zelf de problemen kan oplossen. Het komende jaar wordt daarvoor gebruikt waarna eind 2012 een weloverwogen besluit genomen kan worden.

BEUNINGEN, 23 september 2011 – Door de tekorten in de zandwinning en de woningbouwrecessie, heeft de gemeente in 2010 een aanzienlijk tekort gehad.

Hierdoor is de totale reservepositie van de gemeente negatief geworden. Dit, gecombineerd met het begrotings- tekort van de gemeente in 2012, betekent dat de provincie Gelder- land, als financieel toezichthouder, de gemeente onder preventief toezicht zal plaatsen.

Preventief toezicht betekent dat de gemeente enkel uitgaven mag verrichten na goedkeuring van de begroting en wijzigingen daarop, door de provincie. Deze situatie zal een jaar duren. In dat jaar bekijken de provincie en de gemeente of het nodig is om de artikel-12 status aan te vragen.

Een gemeente met deze status kan van de rijksoverheid extra geld krijgen om aan haar basisverantwoordelijkheden te kunnen blijven voldoen als ze daar geen middelen voor blijkt te hebben. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld niet uitstelbaar onderhoud aan openbare gebouwen. Op dit moment zijn er meer gemeenten die tegen deze status aanhikken. De rijkshoverheid verleent deze status slechts in uiterste gevallen daar de lasten op alle gemeenten zullen drukken. Om die reden wordt er eerst gekeken in hoeverre een gemeente zelf de problemen kan oplossen. Het komende jaar wordt daarvoor gebruikt waarna eind 2012 een weloverwogen besluit genomen kan worden.

Deze informatie komt gedeeltelijk uit het persbericht van de gemeente over de [file Programmabegroting 2012].

 

110923-Persbericht-Programmabegroting-2012.pdf

Cookieinstellingen