Informatieavond over glaucoom voorafgaand aan de ‘Week van het zien’

Foto:

Nijmegen, 23 september 2011 – Op maandagavond 10 oktober 2011 organiseert de Glaucoomvereniging in samenwerking met de oogartsen van het CWZ een informatieavond.De avond gaat vooraf aan de internationale ‘Week van het zien’. Die week start op 13 oktober, wereldwijd uitgeroepen tot World Sight Day*. Er wordt die dag vooral aandacht gevraagd voor vermijdbare blindheid en slechtziendheid.Glaucoom is één van de oogziektes waarbij blindheid en slechtziendheid voorkomen kan worden door vroegtijdige opsporing en behandeling. Bij glaucoom is meestal sprake van te hoge oogdruk, die ontstaat wanneer het oogvocht (‘kamerwater’) onvoldoende kan worden afgevoerd. Verhoogde oogdruk veroorzaakt schade aan de zenuwvezels van het oog, wat leidt tot verlies van het gezichtsveld. Dit is een ‘sluipend’ proces, dat niet meer terug te draaien valt: het verlies van delen van het gezichtsveld is naderhand niet meer te herstellen.Tijdig onderzoek is daarom van groot belang. In een vroeg stadium glaucoom diagnosticeren en behandelen kan slechtziendheid en blindheid voorkomen.

Nijmegen, 23 september 2011 – Op maandagavond 10 oktober 2011 organiseert de Glaucoomvereniging in samenwerking met de oogartsen van het CWZ een informatieavond.

De avond gaat vooraf aan de internationale ‘Week van het zien‘. Die week start op 13 oktober, wereldwijd uitgeroepen tot World Sight Day*. Er wordt die dag vooral aandacht gevraagd voor vermijdbare blindheid en slechtziendheid.

Glaucoom is één van de oogziektes waarbij blindheid en slechtziendheid voorkomen kan worden door vroegtijdige opsporing en behandeling. Bij glaucoom is meestal sprake van te hoge oogdruk, die ontstaat wanneer het oogvocht (‘kamerwater’) onvoldoende kan worden afgevoerd. Verhoogde oogdruk veroorzaakt schade aan de zenuwvezels van het oog, wat leidt tot verlies van het gezichtsveld. Dit is een ‘sluipend’ proces, dat niet meer terug te draaien valt: het verlies van delen van het gezichtsveld is naderhand niet meer te herstellen.
Tijdig onderzoek is daarom van groot belang. In een vroeg stadium glaucoom diagnosticeren en behandelen kan slechtziendheid en blindheid voorkomen.

Tijdens de informatieavond verzorgt oogarts mw. W. Hartstra de inleiding. Zij maakt duidelijk wat glaucoom is en hoe gezichtsveldschade is te voorkomen. Optometrist G. van de Akker spreekt over functieonderzoek bij glaucoom, gevolgd door mw. J. Bos die aangeeft wat expertisecentrum Visio voor iemand met glaucoom kan betekenen.

De avond begint om 19.45 uur en duurt tot 21.45 uur.
Plaats: de aula van het CWZ, Weg door het Jonkerbos 100, Nijmegen.
De toegang is gratis.
Wel is aanmelding nodig: dit kan bij mw. I. Dupuis, tel: 0492-322744.

 

 


*) In Nederland wordt het nieuws over World Sight Day als eerste gelanceerd tijdens een persconferentie op 13 oktober in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag, in aanwezigheid van diverse politici en vertegenwoordigers van overheidsinstellingen oogzorgorganisaties.



 

 

 

Cookieinstellingen