BN&M: Begroting 2012

BEUNINGEN, 17 november 2011 -Tijdens de begrotingsvergadering op 8 november 2011 heeft Bert Jeurissen het volgende in eerste termijn gezegd.

BEUNINGEN, 17 november 2011 -Tijdens de begrotingsvergadering op 8 november 2011 heeft Bert Jeurissen het volgende in eerste termijn gezegd.

 

Inleiding
Op de cover van de programmabe- groting 2012 staat prominent een Beunings kunstwerk, getiteld “de Wachter“. Zoals bekend staat de Wachter boven aan de Dijk in Ewijk. Hij ziet uit over de Waal. Zou de Wachter een schip met geld verwachten? Dat schip zou dan stroomopwaarts vanuit den Haag richting het gemeentekantoor moeten komen. Of zou er een schip stroomafwaarts komen met nog slechtere berichten, omdat enkele Mediterrane Eurolanden er in het recente verleden een wat minder strenge begrotingsdiscipline op nahielden? Of is de wachter de artikel-12 inspecteur, die enigszins wanhopig de armen omhoog heft?

Het begrotingsproces tot nu toe…..
Allereerst de complimenten aan de ambtelijke organisatie in het algemeen en de financiële ambtenaren in het bijzonder voor het werk wat is verzet en het resultaat dat bereikt is. Aan de nu voorliggende begroting is meer dan ooit tijd en energie besteed. Ambtelijk zijn er bergen werk verzet. Er zijn vele overleggen en bijeenkomsten gehouden, en van leidinggevenden zijn ombuigings- en bezuinigings- opdrachten verlangd. In eigen vlees snijden, is hierbij een vaak gehoorde term. Geld voor nieuw beleid is er niet of nauwelijks. De oorzaken hiervan zijn genoegzaam bekend en het is dan ook niet zinvol aan deze oorzaken tijd en energie te besteden, dus doen we dat dan ook niet. Vooruit kijken in plaats van achteruit blijven mopperen.

Offers
Van burgers, bedrijven, instellingen en verenigingen worden forse offers gevraagd, dat beseffen wij ons terdege. Burgers merken het in de lokale lasten, die overigens niet buitensporig stijgen. Al is iedere euro er 1 en de koopkracht niet alleen van lokale lasten afhangt. Gemeentelijke leges zullen ook hoger worden. Instellingen krijgen een korting op de subsidies en verenigingssubsidies worden afgebouwd tot 0. Wij als BN&M zien hier toch liever een milder beleid en zullen dan ook, samen met de VVD een amendement indienen om verenigingen tot maximaal 60% te korten. De verenigingen vormen immers het cement van de samenleving zo vinden wij.

Daarnaast moeten we ook niet uit het oog verliezen dat er in het ambtenarenkorps offers gebracht moeten worden. Ga maar na, 35 fte in 4 jaar. Het zijn kille cijfers, waarachter persoonlijk leed schuil gaat. Bovendien zal de onzekerheid ongetwijfeld een wissel trekken. Het is in dit verband overigens vreemd dat in de BenW besluitenlijst van 25 oktober jl valt op te maken dat er een externe projectleider voor maximaal 1,5 jaar wordt aangetrokken. Graag uitleg hierover.

Beleidsarme begroting
Voor nieuw beleid en nieuwe investeringen is begrijpelijkerwijs weinig ruimte, om van verkiezingsbeloften nog maar te zwijgen. Zelfs het collegeprogramma staat onder druk. Externe factoren spelen hierin een grote rol. Het niet doorgaan van de MFA in Beuningen is voor onze fractie een grote teleurstelling. Vele fractie-overleggen ten spijt komen we tot de conclusie dat realisatie van een MFA in Beuningen niet mogelijk is zonder dat er onrealistische bezuinigingen ingeboekt worden. Immers een consistent duurzaam financieel beleid is een nog hoger goed dat wij nastreven.

In een gemeentebegroting liggen vele uitgaven vast en hebben een verplicht karakter. Lees in dit verband maar eens het artikel van Douwe Jan Elzinga in Binnenlands Bestuur van afgelopen week, waarin hij oppert dat over de hele linie grote keuzemogelijkheden ontbreken voor de raad.

Nieuwe taken
Komende jaren komen er nieuwe taken op de gemeente af. De wet werken naar vermogen en enkele AWBZ taken zijn hiervan een voorbeeld. Zij worden met een zogenaamde “efficiency-korting” vanuit het rijk overgeheveld naar de gemeenten. In Jip en Janneke taal. Hetzelfde takenpakket met minder middelen uitvoeren.

Artikel 12
BN&M vraagt zich af of het moreel verantwoord is de rekening van het zanddebacle en de afboekingen van het Grondbedrijf gedurende 25 jaar voor 1,5 mln bij de gemeente zelf te leggen. Dit speelt de provincie bij de artikel 12 beoordeling in de kaart. We willen een sneller saneringstempo 10-15 jaar ter discussie brengen. Bij een voorgesteld tempo van 10-15 jaar blijkt immers dat de jaarlijkse begrotingen echt niet met eigen middelen kunnen worden opgelost.

Terug naar de Wachter
Wellicht is art-12 de reddingsboei die vanuit Arnhem en later den Haag kan worden toegeworpen. We spreken de Wachter volgend jaar nog wel. Mocht die reddingsboei niet komen, kunnen we altijd nog overwegen om tol op de Waal of aan de A-50 te gaan heffen……..

 

Bron: beuningennuenmorgen.nl

 

Op beuningen.nieuws.nl staan alle Beuningse politieke partijen in de GIDS bij ‘Politieke partijen’. Van de partijen met een website is een link opgenomen.

 

Cookieinstellingen