Rookmeldercampagne in de gemeente Beuningen

Foto:

GEMEENTE, 8 december 2011 – “Pak de winst in het eerste kwartier” In de praktijk blijkt uit onderzoek (door allerlei oorzaken), dat de aanrijdtijd van de brandweer niet meer overal haalbaar is binnen de norm van 8 tot 10 minuten.Daarom wordt er in Beuningen de komende jaren een grote rookmel- dercampagne gehouden om er voor te zorgen dat men bij brand in de woning, eerder gealarmeerd wordt.Een brand in minutenSnel ter plaatse zijn heeft twee doelen: slachtoffers redden en schade beperken. Hierbij wordt uitgegaan, dat een brand 20 tot 30 minuten na het ontstaan niet meer beheersbaar is, c.q. geen redding meer mogelijk is. Een brand wordt echter gemideld na 15 minuten ontdekt en dan gemeld. Volgens de “8 minuten norm” is het streven om de brandweer 8 minuten later ter plaatse te laten zijn. Dit betekent dat de  brandweer vanaf dat moment nog 7 minuten de tijd heeft om slachtoffers te redden.Als men dit weet is dus de grootste winst in het begin te halen. Hoe eerder de brand ontdekt (en dus gealarmeerd) wordt, hoe sneller de brandweer ter plaatse kan zijn. De grote tijdwinst is dus te pakken in het eerste kwartier. Rookmelders kunnen een tijdswinst opleveren van tussen de 10 en 12 minuten.Doel rookmeldercampagneDoel van de campagne is om twee rookmelders te plaatsen in alle woningen, die nog geen rookmelders hebben in de gemeente Beuningen. Daarnaast wordt voorlichting gegeven en flyers uitgedeeld met informatie over wat van de inwoners verwacht wordt (ontrui- ming, brandveilig gebruik, wat te doen bij brand en het tijdig vervangen van de batterijen).Campagne in de praktijkDe campagne wordt gefaseerd uitgevoerd over een periode van 6 tot 8 jaar. De brandweer begint in 2012 in het buitengebied van Winssen en Weurt omdat dit de gebieden zijn met de langste aanrijdtijd. Daarna volgen de kernen Weurt en Winssen in 2013 en 2014, het buitengebied en kern Ewijk in 2015, kern Ewijk en buitengebied Beuningen in 2016 en tot slot volgt kern Beuningen in de jaren 2017 en 2018.In principe heeft de brandweer per huishouden 2 rookmelders beschikbaar, 1 voor elke overloop. Sommige huizen zijn gelijkvloers dus dan is 1 rookmelder voldoende. Voor andere huizen heeft de brandweer wellicht 3 rookmelders nodig. Dit is dus afhankelijk van de woning.

GEMEENTE, 8 december 2011 – “Pak de winst in het eerste kwartier

In de praktijk blijkt uit onderzoek (door allerlei oorzaken), dat de aanrijdtijd van de brandweer niet meer overal haalbaar is binnen de norm van 8 tot 10 minuten.

Daarom wordt er in Beuningen de komende jaren een grote rookmel- dercampagne gehouden om er voor te zorgen dat men bij brand in de woning, eerder gealarmeerd wordt.

Een brand in minuten
Snel ter plaatse zijn heeft twee doelen: slachtoffers redden en schade beperken. Hierbij wordt uitgegaan, dat een brand 20 tot 30 minuten na het ontstaan niet meer beheersbaar is, c.q. geen redding meer mogelijk is. Een brand wordt echter gemideld na 15 minuten ontdekt en dan gemeld. Volgens de “8 minuten norm” is het streven om de brandweer 8 minuten later ter plaatse te laten zijn. Dit betekent dat de  brandweer vanaf dat moment nog 7 minuten de tijd heeft om slachtoffers te redden.

Als men dit weet is dus de grootste winst in het begin te halen. Hoe eerder de brand ontdekt (en dus gealarmeerd) wordt, hoe sneller de brandweer ter plaatse kan zijn. De grote tijdwinst is dus te pakken in het eerste kwartier. Rookmelders kunnen een tijdswinst opleveren van tussen de 10 en 12 minuten.

Doel rookmeldercampagne
Doel van de campagne is om twee rookmelders te plaatsen in alle woningen, die nog geen rookmelders hebben in de gemeente Beuningen. Daarnaast wordt voorlichting gegeven en flyers uitgedeeld met informatie over wat van de inwoners verwacht wordt (ontrui- ming, brandveilig gebruik, wat te doen bij brand en het tijdig vervangen van de batterijen).

Campagne in de praktijk
De campagne wordt gefaseerd uitgevoerd over een periode van 6 tot 8 jaar. De brandweer begint in 2012 in het buitengebied van Winssen en Weurt omdat dit de gebieden zijn met de langste aanrijdtijd. Daarna volgen de kernen Weurt en Winssen in 2013 en 2014, het buitengebied en kern Ewijk in 2015, kern Ewijk en buitengebied Beuningen in 2016 en tot slot volgt kern Beuningen in de jaren 2017 en 2018.

In principe heeft de brandweer per huishouden 2 rookmelders beschikbaar, 1 voor elke overloop. Sommige huizen zijn gelijkvloers dus dan is 1 rookmelder voldoende. Voor andere huizen heeft de brandweer wellicht 3 rookmelders nodig. Dit is dus afhankelijk van de woning.

 

De brandweer zal huis aan huis de brandmelders aanbieden. Er wordt geen afspraak gemaakt voor dit huisbezoek maar de inwoners krijgen wel vooraf informatie over de campagne. Een huis wordt 2 of 3 keer op verschillende tijden bezocht zodat de kans dat er iemand thuis is, vergroot wordt. De brandweer geeft instructies en hangt de brand- melder(s) op.

Treft de brandweer de inwoner uiteindelijk niet dan wordt de rookmelder met instructie door de brievenbus gedaan.

Welke woningen niet

Tijdens de campagne worden alleen woningen bezocht en geen bedrijven. Woningen die na 2003 zijn gebouwd, worden ook niet bezocht omdat daarbij rookmelders verplicht zijn volgens de wet. Tot slot worden ook geen huizen bezocht waar recent verbouwd is want daar heeft de gemeente de plaatsing van rookmelders al geregeld via de bouwvergunning.

Combinatie inbraakpreventie
De brandweerlieden krijgen voordat de campagne start nog extra training in het geven van voorlichting op het gebied van inbraak- preventie. De bedoeling is namelijk dat zij tijdens het bezoek ook hier voorlichting over geven. Voor de hele campagne heeft de gemeente een kleine twee ton gereserveerd.

Extra info: www.brandpreventieweek.nl

 

Cookieinstellingen