Voorstel projecten regiocontracten ingediend

Foto:

REGIO, 8 februari 2012 – De Provincie Gelderland heeft in het laatste kwartaal van 2011 aangegeven nieuwe afspraken te willen maken met de zes Gelderse regio’s door middel van een Regiocontract voor de periode 2012-2015. Doel van het Regiocontract is te komen tot economische, ruimtelijke en sociale structuurversterking van Gelderland. De Stadsregio werkt sinds dit najaar met de gemeentes aan het opstellen van het  regioprogramma. Gemeentes konden voor 1 februari projecten indienen en kans maken op toewijzing van een bedrag om deze projecten uit te voeren. Voor de Stadsregio is een bedrag van zo’n 14,5 miljoen euro beschikbaar.De gemeente Beuningen heeft met de buurgemeenten geschikte gezamenlijke projecten geïnventariseerd. Daarbij zijn zij tot de volgende projecten gekomen:

REGIO, 8 februari 2012 – De Provincie Gelderland heeft in het laatste kwartaal van 2011 aangegeven nieuwe afspraken te willen maken met de zes Gelderse regio’s door middel van een Regiocontract voor de periode 2012-2015.

Doel van het Regiocontract is te komen tot economische, ruimtelijke en sociale structuurversterking van Gelderland. De Stadsregio werkt sinds dit najaar met de gemeentes aan het opstellen van het  regioprogramma. Gemeentes konden voor 1 februari projecten indienen en kans maken op toewijzing van een bedrag om deze projecten uit te voeren. Voor de Stadsregio is een bedrag van zo’n 14,5 miljoen euro beschikbaar.

De gemeente Beuningen heeft met de buurgemeenten geschikte gezamenlijke projecten geïnventariseerd. Daarbij zijn zij tot de volgende projecten gekomen:

  1. Fietsverbinding Nijmegen-Appeltern
  2. Hoogstamboomgaarden
  3. QR-codes
  4. Cultuurhistorische waardenkaart
  5. Anima Mundi
  6. Shared Services
  7. Vitale kernen

Voor alle projecten geldt dat er samenwerking met buurgemeentes of derden nodig is en dat er co-financiering mogelijk is. Dit laatste houdt in dat de (samenwerkende) gemeente een bedrag voor het project beschikbaar moeten stellen en dat de bijdrage vanuit de Provincie hieraan gelijkgesteld wordt. Een project wordt dus nooit alleen door de Provincie bekostgd.

De gemeente Beuningen heeft alleen voor de projecten 2, 3 en 4 financiering beschikbaar uit bestaande budgetten. Voor de andere projecten wordt nog gezocht naar creatieve oplossingen om toch een vorm van co-financiering te regelen.

 

De provincie streeft met het nieuwe Regiocontract een tweeledig doel na. In de eerste plaats is het Regiocontract een regionaal programma waarmee de provincie investeert in regio’s langs een aantal belangrijke thema’s die in de regio spelen. Daarnaast zet de provincie in op versterking van de onderliggende (samenwerkings-)verbanden en samenwerking tussen gemeenten. Dit komt ook naar voren in de eisen die gesteld worden aan de financiering van de mogelijke programmalijnen.

Cookieinstellingen