Weer stijging aantal meldingen van discriminatie in 2011

07 mrt 2012, 9:13 Nieuws
l188q5vlr917qafwyqiooskul 125073
REGIO, 7 maart 2012 - In 2011 ontving Ieder1Gelijk, bureau gelijke behandeling in Gelderland-Zuid, bijna 20 procent meer meldingen van discriminatie, namelijk 241 tegen 205 in 2010. In Nijmegen bleef het aantal meldingen nagenoeg gelijk. De toename was vooral te zien in de grotere gemeenten in Gelderland-Zuid. De meeste meldingen gaan over herkomst en huidskleur. Opvallend is de grote stijging van het aantal meldingen over leeftijdsdiscriminatie bij mensen die op zoek zijn naar een baan (van 15 naar 56).Stijging in 'grotere' gemeenten"De stijging van het aantal meldingen van discriminatie laat zien dat ook mensen buiten Nijmegen Ieder1Gelijk beter kunnen vinden", legt Gina Plaggenborg, directeur van Ieder1Gelijk uit. "Dit ondanks het feit dat er in 2011 door het Ministerie van Binnenlandse Zaken geen landelijke campagne meer is gevoerd waarin wordt opgeroepen discriminatie te melden. De stijging is vooral te zien in de grotere gemeenten, zoals Tiel, Culemborg, Geldermalsen, Zaltbommel, Buren, Maasdriel en Beuningen. In de kleinere gemeenten, waaronder Druten, Millingen en Ubbergen, wordt weinig discriminatie gemeld."LeeftijdsdiscriminatieEvenals in voorgaande jaren gaan de meeste meldingen over ras. Wat opvalt is een duidelijke toename van het aantal meldingen van discriminatie over leeftijd bij het zoeken naar een baan. Hieraan heeft Ieder1Gelijk extra aandacht besteed, door aanwezig te zijn op de landelijke banenmarkt op het Beursplein Rivierenland in Tiel. Logischerwijs is daardoor de arbeidsmarkt een maatschappelijk terrein waar eveneens een opvallende stijging is te zien (van 58 naar 101).Seksuele gerichtheidIn Nijmegen valt de toename van het aantal meldingen over seksuele gerichtheid op (16 tegenover 11 in 2010). Waarschijnlijk komt dit door de nauwe samenwerking van Ieder1Gelijk met organisaties als het COC. Ook is seksuele gerichtheid bij de landelijke overheid een belangrijk aandachtspunt als het gaat over discriminatie.De meldingen die bij Ieder1Gelijk binnenkomen, zijn maar het topje van de ijsberg. Ze geven geen informatie over frequentie, duur of impact van discriminatie. Daarom heeft Ieder1Gelijk samen met drie andere antidiscriminatievoorzieningen in januari 2012 een ervaringsonderzoek laten doen naar het discriminatieklimaat. Zodra wij daarvan de resultaten hebben, zullen wij die naar buiten brengen.Persbericht ieder1gelijk.nl
REGIO, 7 maart 2012 - In 2011 ontving Ieder1Gelijk, bureau gelijke behandeling in Gelderland-Zuid, bijna 20 procent meer meldingen van discriminatie, namelijk 241 tegen 205 in 2010.
In Nijmegen bleef het aantal meldingen nagenoeg gelijk. De toename was vooral te zien in de grotere gemeenten in Gelderland-Zuid. De meeste meldingen gaan over herkomst en huidskleur. Opvallend is de grote stijging van het aantal meldingen over leeftijdsdiscriminatie bij mensen die op zoek zijn naar een baan (van 15 naar 56).
Stijging in 'grotere' gemeenten
"De stijging van het aantal meldingen van discriminatie laat zien dat ook mensen buiten Nijmegen Ieder1Gelijk beter kunnen vinden", legt Gina Plaggenborg, directeur van Ieder1Gelijk uit. "Dit ondanks het feit dat er in 2011 door het Ministerie van Binnenlandse Zaken geen landelijke campagne meer is gevoerd waarin wordt opgeroepen discriminatie te melden. De stijging is vooral te zien in de grotere gemeenten, zoals Tiel, Culemborg, Geldermalsen, Zaltbommel, Buren, Maasdriel en Beuningen. In de kleinere gemeenten, waaronder Druten, Millingen en Ubbergen, wordt weinig discriminatie gemeld."
Leeftijdsdiscriminatie
Evenals in voorgaande jaren gaan de meeste meldingen over ras. Wat opvalt is een duidelijke toename van het aantal meldingen van discriminatie over leeftijd bij het zoeken naar een baan. Hieraan heeft Ieder1Gelijk extra aandacht besteed, door aanwezig te zijn op de landelijke banenmarkt op het Beursplein Rivierenland in Tiel. Logischerwijs is daardoor de arbeidsmarkt een maatschappelijk terrein waar eveneens een opvallende stijging is te zien (van 58 naar 101).
Seksuele gerichtheid
In Nijmegen valt de toename van het aantal meldingen over seksuele gerichtheid op (16 tegenover 11 in 2010). Waarschijnlijk komt dit door de nauwe samenwerking van Ieder1Gelijk met organisaties als het COC. Ook is seksuele gerichtheid bij de landelijke overheid een belangrijk aandachtspunt als het gaat over discriminatie.
De meldingen die bij Ieder1Gelijk binnenkomen, zijn maar het topje van de ijsberg. Ze geven geen informatie over frequentie, duur of impact van discriminatie. Daarom heeft Ieder1Gelijk samen met drie andere antidiscriminatievoorzieningen in januari 2012 een ervaringsonderzoek laten doen naar het discriminatieklimaat. Zodra wij daarvan de resultaten hebben, zullen wij die naar buiten brengen.
Persbericht ieder1gelijk.nl