Beuningen kan weer zwemmen!

Foto:

BEUNINGEN, 17 april 2012 – Vandaag, dinsdag 17 april, vond om 12.00 uur een persconferentie plaats over zwembad De Plons in Beuningen. Burgemeester van Eert, verantwoordelijk portefeuillehouder Geert Hendriks en de exploitant van zwembad de Plons, de  heer Van Eenbergen waren aanwezig. Belangrijkste informatie is dat door inzet van de gemeente, de beheerder en de keurende instantie er de afgelopen dagen aanpassingen en herkeuringen zijn geweest waardoor er besloten kon worden om het zwembad per direct weer open te stellen. Vanmiddag om 16.00 uur zijn de eerste zwemlessen. Informeren zwembadgebruikersBeheerder Hedwig van Eenbergen zegt middels een groepsmail de klanten te gaan informeren. “Tot nog toe zijn ze al per mail en via de website op de hoogte gehouden  maar om nu te communiceren dat we weer open zijn  hebben we voor alle niveaugroepen verschillende berichten klaarstaan”, zegt hij. “Voor de diplomazwemmers zullen we extra lessen moeten hebben. De nieuwe klanten worden direct gemaild dat ze vanaf vanavond weer kunnen reserveren en ook voor de verenigingen, scholen en onze reguliere klanten hebben we berichten klaarstaan die, zodra we hier weg kunnen, verstuurd worden.”Volksgezondheid versus wettelijke eisenNadat op 23 maart de preventieve sluiting plaatsvond heeft de gemeente een second opinion uit laten voeren. In de tussentijd is de beheerder van het zwembad direct enkele aanpassingen gaan uitvoeren. Op 5 april kreeg de gemeente uitslag van de second opinion waarna zij de stelling innam om het zwembad pas dan weer open te laten gaan als aan de in het rapport genoemde wettelijke eisen voldaan werden. Tijdens de raadsvergadering van 10 april riep de gemeenteraad het college op om samen met de beheerder naar een oplossing te zoeken waarbij het belang van de verenigingen, inwoners en andere gebruikers van het zwembad, het weer zo snel mogelijk opengaan van het zwembad, voorop moest staan. De protestactie van de volgende dag en de vele ingezamelde handtekeningen hebben de gemeente en de beheerder extra gemotiveerd om tijdens de direct na de protestactie geplande bespreking, een oplossing te vinden.

BEUNINGEN, 17 april 2012 – Vandaag, dinsdag 17 april, vond om 12.00 uur een persconferentie plaats over zwembad De Plons in Beuningen.

Burgemeester van Eert, verantwoordelijk portefeuillehouder Geert Hendriks en de exploitant van zwembad de Plons, de  heer Van Eenbergen waren aanwezig.

Belangrijkste informatie is dat door inzet van de gemeente, de beheerder en de keurende instantie er de afgelopen dagen aanpassingen en herkeuringen zijn geweest waardoor er besloten kon worden om het zwembad per direct weer open te stellen. Vanmiddag om 16.00 uur zijn de eerste zwemlessen.

Informeren zwembadgebruikers
Beheerder Hedwig van Eenbergen zegt middels een groepsmail de klanten te gaan informeren. “Tot nog toe zijn ze al per mail en via de website op de hoogte gehouden  maar om nu te communiceren dat we weer open zijn  hebben we voor alle niveaugroepen verschillende berichten klaarstaan”, zegt hij. “Voor de diplomazwemmers zullen we extra lessen moeten hebben. De nieuwe klanten worden direct gemaild dat ze vanaf vanavond weer kunnen reserveren en ook voor de verenigingen, scholen en onze reguliere klanten hebben we berichten klaarstaan die, zodra we hier weg kunnen, verstuurd worden.”

Volksgezondheid versus wettelijke eisen
Nadat op 23 maart de preventieve sluiting plaatsvond heeft de gemeente een second opinion uit laten voeren. In de tussentijd is de beheerder van het zwembad direct enkele aanpassingen gaan uitvoeren. Op 5 april kreeg de gemeente uitslag van de second opinion waarna zij de stelling innam om het zwembad pas dan weer open te laten gaan als aan de in het rapport genoemde wettelijke eisen voldaan werden. Tijdens de raadsvergadering van 10 april riep de gemeenteraad het college op om samen met de beheerder naar een oplossing te zoeken waarbij het belang van de verenigingen, inwoners en andere gebruikers van het zwembad, het weer zo snel mogelijk opengaan van het zwembad, voorop moest staan. De protestactie van de volgende dag en de vele ingezamelde handtekeningen hebben de gemeente en de beheerder extra gemotiveerd om tijdens de direct na de protestactie geplande bespreking, een oplossing te vinden.

Oplossing
De stelling van de gemeente is dat het college op 23 maart, in het kader van de risico’s voor de volksgezondheid, heeft moeten besluiten om het zwembad te sluiten. Om het zwembad zo snel mogelijk weer open te laten gaan is nu wederom de volksgezondheid als uitgangspunt genomen en niet ook het voldoen aan alle wettelijke eisen. Door deze splitsing was het voor de beheerder mogelijk om zich op de voor de volksgezondheid noodzakelijke aanpassingen te richten en uit te voeren. De aanpassingen die nodig zijn om ook aan de wet- en regelgeving te voldoen zijn door hem in een ‘plan van aanpak’ opgenomen. “Het is niet zo dat het zwembad niet veilig is”, stelt de beheerder. “We voldoen op enkele punten niet aan de huidige maatstaven voor nieuwe zwembaden en regelgeving anno 2012. Om die wel zo dicht mogelijk te benaderen hebben we altijd maatregelen genomen. Om in de toekomst op de regelgeving aan te sluiten is er nu een ‘plan van aanpak’ opgesteld.”

 

Toekomstvisie
De gemeente heeft een contract met de beheerder die loopt tot mei 2015. Afhankelijk van of het zwembad langer dan die datum open blijft zal besloten moeten worden hoe uitgebreid de in ‘de plan van aanpak’ opgenomen aanpassingen uitgevoerd moeten worden. Duidelijk is dat ook als het zwembad na die datum niet open blijft er op korte termijn nog wel investeringen gedaan moeten worden ten behoeve van grootscheepse renovatie van de bestaande luchtbehandelingsinstallatie. Deze investeringen zijn voor rekening van de beheerder. In hoeverre de gemeente hierin tegemoetkomt, al dan niet in verband met de tot nog toe geleden schade, de intentie om het zwembad open te houden en de financiële mogelijkheden van de gemeente, wordt de komende tijd door de gemeente en de beheerder overlegd. Beide partijen hebben eerst het belang om zo snel mogelijk open te gaan voorop gesteld.

Wethouder Geert Hendriks beaamde dat het voor de verdere uitvoering van de plan van aanpak met betrekking tot het onderhoud van het gebouw en de installaties van het zwembad, noodzakelijk is om op korte termijn te moeten gaan besluiten over de toekomst van het zwembad. Dit is een besluit dat door de raad genomen moet worden.

 

Gerelateerd(e) bericht(en)
17-04-2012 Persbericht: Zwembad De Plons gaat weer open
11-04-2012 Veel steun voor zwembad De Plons
07-04-2012 Reactie zwembad op sluiting
05-04-2012 Teken petitie “Houd De Plons OPEN!”
05-04-2012 2nd opinion: In bedrijf blijven zonder grote investeringen is onverantwoord
05-04-2012 Zwembad De Plons pas open na aanpassingen
24-03-2012 150 kinderen kunnen vandaag niet afzwemmen
23-03-2012 Zwembad ‘De Plons’ per direct preventief gesloten

 

Cookieinstellingen