Winnend project uit kindergemeenteraad is 'Pimp je beker'

18 apr 2012, 11:02 Nieuws
w6shdb22gppebeha5tk4p31ov 134499
BEUNINGEN, 18 april 2012 - Maar liefst 32 kinderen van 8 basisscholen uit de gemeente hielden zich dinsdag de hele dag op het gemeentehuis bezig met lokale politiek. Ze bedachten concrete plannen rond het thema ‘Milieu en duurzaamheid'. Voerden gesprekken met raadsleden, die hun standpunten over het thema gaven en iets vertelden over hun werk. 's Avonds adviseerden de leerlingen in de Kindergemeenteraadsvergadering de gemeenteraad over de besteding van € 2.500,- in de door hun bedachtte projecten. De vier projecten waaruit gekozen diende te worden waren:'Pimp je beker' van groep 1, 'CO2 weg ermee dag !' van groep 2, 'De milieubox' van groep 3 en 'Tijgerworm' van groep 4.Het idee achter 'Pimp je beker' is het ontlasten van het milieu door alle kinderen in de groepen 7 en 8 een beker te geven die ze naar eigen inzicht kunnen oppimpen zodat ze die voortaan gaan gebruiken in plaats van dagelijks plastic flesjes mee naar school te nemen die vervolgens weggegooid worden.Tijdens de 'CO2 weg ermee dag!' zouden alle leerlingen lopend of met de fiets naar school moeten komen in plaats van gebracht te worden. Dit zou voor een stukje bewustwording moeten zorgen waardoor ze misschien de rest van het jaar ook lopend of fietsend zouden komen.'De milieubox' vond weinig bijval. Kritische opmerkingen, zoals 'bij de supermarkt kan je ook al je batterijen inleveren, dat hoeft niet ook op school' werden er geplaatst. Dit plan kreeg vanaf stemronde één dan ook geen enkele stem. Het viel hierdoor ook op dat de kinderen gerust een idee los durfden te laten nadat ze goed naar de opmerkingen van de overige kinderraadsleden geluisterd hadden. Hier werden ze dan ook door de burgemeester en de griffier op gecomplimenteerd.Om de 'Tijgerworm' was veel discussie. Het idee was om wormbakken aan te schaffen en op de scholen te plaatsen. Het GFT-afval kon dan in de toekomst in de wormbakken gedaan worden. De wormen aten het op 'en daarna heb je poep' lichtte een van de leerlingen van dit project toe. De mest kon met de kinderen meegegeven worden of misschien zelfs wel verkocht worden aan een boer om het geld terug te verdienen! Alhoewel het een voorstel was waar op lange termijn een leuke educatieve invulling aan gegeven kon worden hebben commentaren zoals dat het zou stinken en dat er in de vakantie geen verzorging voor de wormen is, het plan waarschijnlijk de das omgedaan. En bij dit is het dan dat!Heel direct en vrij van politieke 'correctheid' zijn de reacties van de kinderen op elkaars vragen en argumenten. Noemenswaardig van deze avond is die van Koen. Hij kreeg de hele zaal ermee aan het lachen. Zijn groep had aan- gegeven dat de wormbakken saai waren maar dat ze die met spuitbussen wel leuker konden maken. Op de opmerking van een ander raadslid dat het gebruik van spuitbussen eigenlijk ook niet echt milieuvriendelijk was antwoordde Koen: "Ja, zo heb je meestal wel iets en bij dit is het dan dat!"
BEUNINGEN, 18 april 2012 - Maar liefst 32 kinderen van 8 basisscholen uit de gemeente hielden zich dinsdag de hele dag op het gemeentehuis bezig met lokale politiek.
Ze bedachten concrete plannen rond het thema ‘Milieu en duurzaamheid'. Voerden gesprekken met raadsleden, die hun standpunten over het thema gaven en iets vertelden over hun werk. 's Avonds adviseerden de leerlingen in de Kindergemeenteraadsvergadering de gemeenteraad over de besteding van € 2.500,- in de door hun bedachtte projecten.
De vier projecten waaruit gekozen diende te worden waren:
'Pimp je beker' van groep 1, 'CO2 weg ermee dag !' van groep 2, 'De milieubox' van groep 3 en 'Tijgerworm' van groep 4.
Het idee achter 'Pimp je beker' is het ontlasten van het milieu door alle kinderen in de groepen 7 en 8 een beker te geven die ze naar eigen inzicht kunnen oppimpen zodat ze die voortaan gaan gebruiken in plaats van dagelijks plastic flesjes mee naar school te nemen die vervolgens weggegooid worden.
Tijdens de 'CO2 weg ermee dag!' zouden alle leerlingen lopend of met de fiets naar school moeten komen in plaats van gebracht te worden. Dit zou voor een stukje bewustwording moeten zorgen waardoor ze misschien de rest van het jaar ook lopend of fietsend zouden komen.
'De milieubox' vond weinig bijval. Kritische opmerkingen, zoals 'bij de supermarkt kan je ook al je batterijen inleveren, dat hoeft niet ook op school' werden er geplaatst. Dit plan kreeg vanaf stemronde één dan ook geen enkele stem. Het viel hierdoor ook op dat de kinderen gerust een idee los durfden te laten nadat ze goed naar de opmerkingen van de overige kinderraadsleden geluisterd hadden. Hier werden ze dan ook door de burgemeester en de griffier op gecomplimenteerd.
Om de 'Tijgerworm' was veel discussie. Het idee was om wormbakken aan te schaffen en op de scholen te plaatsen. Het GFT-afval kon dan in de toekomst in de wormbakken gedaan worden. De wormen aten het op 'en daarna heb je poep' lichtte een van de leerlingen van dit project toe. De mest kon met de kinderen meegegeven worden of misschien zelfs wel verkocht worden aan een boer om het geld terug te verdienen! Alhoewel het een voorstel was waar op lange termijn een leuke educatieve invulling aan gegeven kon worden hebben commentaren zoals dat het zou stinken en dat er in de vakantie geen verzorging voor de wormen is, het plan waarschijnlijk de das omgedaan.
En bij dit is het dan dat!
Heel direct en vrij van politieke 'correctheid' zijn de reacties van de kinderen op elkaars vragen en argumenten. Noemenswaardig van deze avond is die van Koen. Hij kreeg de hele zaal ermee aan het lachen. Zijn groep had aan- gegeven dat de wormbakken saai waren maar dat ze die met spuitbussen wel leuker konden maken.
Op de opmerking van een ander raadslid dat het gebruik van spuitbussen eigenlijk ook niet echt milieuvriendelijk was antwoordde Koen: "Ja, zo heb je meestal wel iets en bij dit is het dan dat!"
Het project dat de meerderheid van de stemmen kreeg is 'Pimp je beker'. Deze wordt verder uitgewerkt en uiteindelijk door de gemeente uitgevoerd.
De burgemeester geeft net zoals voor de echte gemeenteraadvergadering ook nu alle raadsleden een hand
Druk overleg tijdens de schorsing
De raadszaal zat vol, voor de ouders en leerlingen die er niet meer bij konden stonden buiten de raadszaal en beneden in de hal extra banken en schermen
Kijk voor meer foto's bij de tab FOTO'S