Herdenking Winssen voor het eerst zonder de Britse veteranen

WINSSEN, 4 mei 2012 – “Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.” Zo luidt het officiële memorandum, het gedenkschrift voor de Nationale Herdenking. Op 4 mei, om 20.00 uur vindt de Nationale Herdenking plaats. Dan worden twee minuten stilte in acht genomen om de Nederlandse oorloogsslachtoffers te herdenken. Het draagvlak voor de nationale Herdenking is onverminderd groot. Uit onderzoek blijkt dat 85% van de Nederlanders het nog steeds belangrijk vindt om op 4 mei twee minuten stil te zijn. En in 96% van de Nederlandse gemeenten wordt op 4 mei een herdenking georganiseerd. Bron: 4en5mei.nl

WINSSEN, 4 mei 2012 – “Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”

Zo luidt het officiële memorandum, het gedenkschrift voor de Nationale Herdenking. Op 4 mei, om 20.00 uur vindt de Nationale Herdenking plaats. Dan worden twee minuten stilte in acht genomen om de Nederlandse oorloogsslachtoffers te herdenken. Het draagvlak voor de nationale Herdenking is onverminderd groot. Uit onderzoek blijkt dat 85% van de Nederlanders het nog steeds belangrijk vindt om op 4 mei twee minuten stil te zijn. En in 96% van de Nederlandse gemeenten wordt op 4 mei een herdenking georganiseerd. Bron: 4en5mei.nl

 

In de gemeente Beuningen worden jaarlijks twee herdenkingen georganiseerd. De gemeente organiseert een stille tocht en de herdenking in Beuningen. In Winssen is Ard van Hulst van het Comité Herdenking Oorlogsmonument Winssen de organisator achter de herdenking in zijn woonplaats. Sinds Ard de herdenking zes jaar geleden nieuw leven ingeblazen heeft, is ook basisschool de Wegwijzer actief bij het programma betrokken. De basisschool heeft monument geadopteerd en werkt met de groepen 7 en 8 actief mee aan de herdenking. Het koor Vita Nuova en het kinderkoor Dingedong begeleiden de ceremonie muzikaal.

Ieder jaar waren er Britse veteranen bij de herdenking in Winssen. Vanwege de hoge leeftijden zijn zij vorig jaar voor het laatst aanwezig geweest. Burgemeester Carol van Eert en de wethouders Henk Plaizier en Piet de Klein waren namens de gemeente aanwezig. “Bij deze jaarlijkse herdenking geven we collectief de verhalen door zodat wij deze gebeurtenissen nooit zullen vergeten”, sprak de heer Van Eert. “Morgen vieren we de vrijheid maar laten we ons realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dus moeten wie die koesteren, bewaken en beschermen. Elk moment van de dag op allerlei plekken op de wereld zoals ook hier vandaag.”

 

Twee leerlingen van basisschool De Wegwijzer lazen elk een gedicht voor. Weer anderen hielpen bij het aanreiken van de kransen. Burgemeester en wethouders van Beuningen, afgevaardigden van de Market Garden Association, kinderen van de basisschool en de vrouw en dochter van Ard van Hulst legden kransen bij het monument. Ook enkele nabestaanden van de twaalf Winssense oorlogsslachtoffers woonden de ceremonie bij en legden bloemen neer. Naderhand was er gelegenheid om een kopje koffie te drinken bij de basisschool. Hier werd volop gebruik van gemaakt.

 

Cookieinstellingen