Beuningse huishoudens en bedrijven 67 euro duurder uit

08 jun 2012, 8:02 Nieuws
fgqomcudultexs2uio6x7lz2i 149495
GEMEENTE, 8 juni 2012 - Als gevolg van toenemende financiële problemen zal de gemeente Beuningen verder moeten bezuinigen. Ook zal de belastingdruk voor inwoners en bedrijven verder toenemen. Financiële ontwikkelingenDe positie van het Beuningse grondbedrijf is verder verslechterd. Doordat deelgebieden in Ewijk niet op korte termijn of in het geheel niet tot ontwikkeling komen, zal de gemeente reeds gemaakte kosten moeten afboeken. Voor de toekomst blijven de winstverwachtingen van de woningbouwlocaties uitermate onzeker. De rentekosten drukken zwaar op de begroting. TopprioriteitDoordat de reservepositie van de gemeente, per eind 2011 € 23,7 miljoen, negatief is geworden, is het van belang om deze tekorten in de loop van de komende jaren weg te werken. De gemeente stelt het verbeteren van deze reservepositie als de topprioriteit. Naast de tekorten vanuit het grondbedrijf, wordt de gemeente geconfronteerd met oplopende bezuinigingen vanuit het rijk.
GEMEENTE, 8 juni 2012 - Als gevolg van toenemende financiële problemen zal de gemeente Beuningen verder moeten bezuinigen. Ook zal de belastingdruk voor inwoners en bedrijven verder toenemen.
Financiële ontwikkelingen
De positie van het Beuningse grondbedrijf is verder verslechterd. Doordat deelgebieden in Ewijk niet op korte termijn of in het geheel niet tot ontwikkeling komen, zal de gemeente reeds gemaakte kosten moeten afboeken. Voor de toekomst blijven de winstverwachtingen van de woningbouwlocaties uitermate onzeker. De rentekosten drukken zwaar op de begroting.
Topprioriteit
Doordat de reservepositie van de gemeente, per eind 2011 € 23,7 miljoen, negatief is geworden, is het van belang om deze tekorten in de loop van de komende jaren weg te werken. De gemeente stelt het verbeteren van deze reservepositie als de topprioriteit. Naast de tekorten vanuit het grondbedrijf, wordt de gemeente geconfronteerd met oplopende bezuinigingen vanuit het rijk.
Begrotingsscan
Gezien de financiële problematiek bij de gemeente Beuningen, is eind 2011 besloten om een begrotingsscan aan te vragen bij de provincie Gelderland en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Dit werd o.a. gedaan om de mogelijkheid van een artikel 12 aanvraag te overwegen.
De begrotingsscan is inmiddels gereed en in de scan wordt bevestigd dat de financiële positie van de gemeente zwaar onder druk staat, maar dat de gemeente ook nog mogelijkheden heeft om de belastingdruk te verhogen en aanvullend te bezuinigen.
Belastingdruk
De belastingdruk zal de komende jaren verder stijgen voor de inwoners en de bedrijven in Beuningen. De verwachting is dat de rioolbelasting met € 30,00 per huishouden zal gaan stijgen en de OZB zal met 10% verhoogd moeten worden. De totale woonlastendruk per huishouden zal stijgen van € 714 naar € 781, oftewel met 9,4%.
Lees ook het bericht Verdergaande bezuinigingen .