Freek Gelsing vertelt...

23 jun 2012, 10:46 Nieuws
s5sehngd45ee4l68d3etklanb 153719
WEURT, 23 juni 2012 - Regelmatig gaan we op bezoek bij een bekende uit de gemeente die over het heden en verleden van het dorp wat te vertellen heeft en vragen naar zijn of haar visie over het dorp en haar gemeenschap. Nu zijn we te gast bij Freek Gelsing uit Weurt...Een interview... das goed johDe achterdeur staat open en Freek verwacht dat ik gewoon achterom loop. Hij zit nog even achter zijn computer en rond dan af. Wars van formaliteiten gaan we van start.KerkstraatOp de Kerkstraat ben ik geboren. Mijn opa heeft dit gebouwd. Hij was kolenboer en vandaar ook de opslagloodsen hier achter. Opa heeft trouwens nog gewoond op de werf in het grindgat, waar mijn vader is geboren. Mijn vader wilde bij zijn pensionering hier weg en dus kwam dit te koop te staan. Het huis was wel gedateerd, maar de ruimte achter is fantastisch. Daarom heb ik dit gekocht.Freek gaat verder over de ins en outs en het wordt duidelijk dat hij praktisch is ingesteld. Het moet vooral functioneel zijn. Deze woonplek heeft hem iets te bieden en dat telt. Hiervoor heeft hij 11 jaar in Beuningen gewoond en daar kijkt hij met plezier op terug. Veel vrienden komen dan ook uit Beuningen.Ik vind het wonen in dit deel van Weurt leuk, maar het dorp zelf vind ik niets bijzonders hebben. Het is niet echt mooi, maar wat maakt dat uit. Het is hier rustig en ik kan met iedereen goed overweg. Voor mij is het belangrijkste de ruimte achter het huis, de loodsen waarin ik mijn hobby,s kan uitoefenen.Nu en dat kan. Freek is de grote aanjager van de carnavals- vereniging en samen met zijn maten zijn ze daar heel wat uren actief mee. Half oktober beginnen ze in de loods al aan de bouw van de carnavalswagen en dan wordt het bikkelen.22 jaar bestaat die vriendengroep al en telt 35 leden.Tijdens de vierdaagse doortocht zijn wij er ook weer met een wagen en bij de oktoberfeesten hebben we dit jaar als thema: de 80- en 90-tiger jaren.Freeks grootste passie is echter techniek en telkens komen we hierop terug. Gaande weg zie ik verbindingen ontstaan tussen techniek en carnaval. Hun carnavalswagens vallen praktisch altijd in de prijzen en dat komt mede door het technische vernuft van die wagens. Het is mij duidelijk waar zijn drive ligt.Dit jaar gaan we met iets nieuws beginnen. We bouwen een nieuw onderstel en de wagen gaat elektrisch aangedreven worden en wordt op afstand bediend. Wel een aggregaat aan boord. Nu hebben we geen chauffeur op de wagen meer nodig en dat biedt zoveel meer mogelijkheden in de opbouw en inrichting van de wagen.
WEURT, 23 juni 2012 - Regelmatig gaan we op bezoek bij een bekende uit de gemeente die over het heden en verleden van het dorp wat te vertellen heeft en vragen naar zijn of haar visie over het dorp en haar gemeenschap. Nu zijn we te gast bij Freek Gelsing uit Weurt.
.
.
Een interview... das goed joh
De achterdeur staat open en Freek verwacht dat ik gewoon achterom loop. Hij zit nog even achter zijn computer en rond dan af. Wars van formaliteiten gaan we van start.
Kerkstraat
Op de Kerkstraat ben ik geboren. Mijn opa heeft dit gebouwd. Hij was kolenboer en vandaar ook de opslagloodsen hier achter. Opa heeft trouwens nog gewoond op de werf in het grindgat, waar mijn vader is geboren. Mijn vader wilde bij zijn pensionering hier weg en dus kwam dit te koop te staan. Het huis was wel gedateerd, maar de ruimte achter is fantastisch. Daarom heb ik dit gekocht.
Freek gaat verder over de ins en outs en het wordt duidelijk dat hij praktisch is ingesteld. Het moet vooral functioneel zijn. Deze woonplek heeft hem iets te bieden en dat telt. Hiervoor heeft hij 11 jaar in Beuningen gewoond en daar kijkt hij met plezier op terug. Veel vrienden komen dan ook uit Beuningen.
Ik vind het wonen in dit deel van Weurt leuk, maar het dorp zelf vind ik niets bijzonders hebben. Het is niet echt mooi, maar wat maakt dat uit. Het is hier rustig en ik kan met iedereen goed overweg. Voor mij is het belangrijkste de ruimte achter het huis, de loodsen waarin ik mijn hobby,s kan uitoefenen.
Nu en dat kan. Freek is de grote aanjager van de carnavals- vereniging en samen met zijn maten zijn ze daar heel wat uren actief mee. Half oktober beginnen ze in de loods al aan de bouw van de carnavalswagen en dan wordt het bikkelen.
22 jaar bestaat die vriendengroep al en telt 35 leden.
Tijdens de vierdaagse doortocht zijn wij er ook weer met een wagen en bij de oktoberfeesten hebben we dit jaar als thema: de 80- en 90-tiger jaren.

Freeks grootste passie is echter techniek en telkens komen we hierop terug. Gaande weg zie ik verbindingen ontstaan tussen techniek en carnaval. Hun carnavalswagens vallen praktisch altijd in de prijzen en dat komt mede door het technische vernuft van die wagens. Het is mij duidelijk waar zijn drive ligt.

Dit jaar gaan we met iets nieuws beginnen. We bouwen een nieuw onderstel en de wagen gaat elektrisch aangedreven worden en wordt op afstand bediend. Wel een aggregaat aan boord. Nu hebben we geen chauffeur op de wagen meer nodig en dat biedt zoveel meer mogelijkheden in de opbouw en inrichting van de wagen.
Techniek
Techniek is zijn grootste passie en van zijn hobby heeft hij zijn beroep gemaakt. Als je Freek over techniek hoort praten dan zou hij een fantastische promotor voor de sector kunnen zijn. Landelijk is de belangstelling voor techniek dramatisch en de opleidingen zitten in zwaar weer. Overheidscampagnes halen niet het effect, maar Freek zou exemplarisch voor succes kunnen staan. Als ZZP-er verdient hij een dikke boterham en kan het werk eigenlijk niet aan. Geregeld huurt hij werknemers in om het werk af te krijgen.

Het probleem is dat techniek niet gewaardeerd wordt in Nederland. Neem nu Duitsland, daar staat techniek in een heel ander aanzicht. De mensen worden daar meer gerespecteerd. Bij ons heerst nog altijd een witteboorden mentatliteit. Dat moet eruit, anders wordt het nooit meer wat. Werktuigbouwkunde is zo mooi. Als je dat beheerst, dan heb je alle technieken binnen bereik.
Freek probeert mij te overtuigen dat je inzicht niet kunt aanleren, maar dat het basaal aanwezig moet zijn. Maar ik denk, dat mensen zoals Freek, zich onderscheiden in de sector, omdat hij creatief is in zijn denken en aanpak. Een technisch probleem oplossen vraagt soms om een andere kijk en invalshoek. Dat moet je kunnen en durven. Dat onderscheidt en de carnavalswagen biedt hem dat perspectief.
Is wonen in Weurt speciaal voor jou?
Freek is een no-nonsense figuur die vooral let op een het praktische nut. Scherp doorheeft hoe de hazen lopen en zijn zaakjes goed voor elkaar heeft.
Met Sacha en hun grootste trots Froukje, woont hij in een mooi stukje Weurt, maar dat had voor Freek net zo goed ergens anders kunnen liggen.
Bij het weggaan kreeg ik de werkplaats te zien. Volledig ingericht en goed doordacht. Er staat een kluis die tijdens een kraak geploft is. Freek gaat het herstellen. Een VW met uitgelopen lagers. Ja, als het lampje brandt, dan moet je toch echt stoppen.
Wat mooi toch als je hobby tevens je beroep is.
We willen dit allemaal, maar wie regelt het?
Freek, want die doet niet moeilijk en zegt snel: das goed joh .
Foto's/tekst: Hans Straten

Eerder verteld.....
Mei: Pater Jan Volkers
April: Virginia Bartels
Maart: Koos Arts
Februari: Jan Lemmen