Kunstroute Beuningen van fruitschuur tot expositieruimte

24 sep 2012, 11:01 Nieuws
bikes blauwe verlichting 915x518 1
GEMEENTE, 24 september 2012 - Afgelopen weekend konden kunstliefhebbers alweer voor de zevende keer de kunstroute Beuningen volgen.Stichting Perspectief organiseert jaarlijks de route die leidt langs diverse ateliers en werkplekken waarin kunstenaars uit de gemeente Beuningen gedurende twee dagen hun creaties presenteren. Van de vierendertig deelnemende kunstenaars is eenderde professioneel bezig en tweederde als amateur. Of men nu naar het werk van een profesional of amateur kijkt, onbetwist blijft dat kunst een kwestie van smaak is. Letterlijk binnenstappenDe diversiteit in alle werken maakt de route boeiend maar de locaties en wijze van presenteren maken het zondermeer laagdrempelig, spannend en uniek. Dat je bij sommige kunstenaars thuis of in het atelier letterlijk binnen mag stappen en met ze van gedachten kan wisselen over het werk, materiaalgebruik inspiratie en alles wat je maar te vragen hebt bezorgt menig kunstliefhebber een ware beleving.
GEMEENTE, 24 september 2012 - Afgelopen weekend konden kunstliefhebbers alweer voor de zevende keer de kunstroute Beuningen volgen.
Stichting Perspectief organiseert jaarlijks de route die leidt langs diverse ateliers en werkplekken waarin kunstenaars uit de gemeente Beuningen gedurende twee dagen hun creaties presenteren. Van de vierendertig deelnemende kunstenaars is eenderde professioneel bezig en tweederde als amateur. Of men nu naar het werk van een profesional of amateur kijkt, onbetwist blijft dat kunst een kwestie van smaak is.
Letterlijk binnenstappen
De diversiteit in alle werken maakt de route boeiend maar de locaties en wijze van presenteren maken het zondermeer laagdrempelig, spannend en uniek. Dat je bij sommige kunstenaars thuis of in het atelier letterlijk binnen mag stappen en met ze van gedachten kan wisselen over het werk, materiaalgebruik inspiratie en alles wat je maar te vragen hebt bezorgt menig kunstliefhebber een ware beleving.
Expositie ruimte in het Molenhuis
De routebeschrijving start bij het Molenhuis in Beuningen maar men kan zelf een route samenstellen en vanaf elk willekeurig punt vertrekken. In het Molenhuis wordt gedurende het hele jaar kunstwerken geexposeerd. Babs van den Boom is verguld dat haar schilderijen van acryl op canvas juist nu in het Molenhuis hangen. "Zaterdag waren er al zeker zo'n 160 bezoekers geweest en ook vandaag is het al een komen en gaan", vertelt ze op de tweede dag van de kunstroute. Het werk van Babs is nog tot 22 oktober 2012 in het Molenhuis te zien.
ugl1qpx0ndl8v960b4zz921yo
Bij de fruitteler
Een totaal andere lokatie is dat waar Diana Bijl haar acrylschilderijen met portretten, dieren en landschappen toont. Bij fruitbedrijf de Weeropper aan de Kloosterstraat in Beuningen is het werk mooi opgehangen tegen de opgestapelde appelkisten te bewonderen. "Door papieren damasttafelkleden tegen de kisten uit te rollen creeëren we een rustige achtergrond waar de schilderijen weer heel mooi tegen uitkomen", zegt Diana. Op zaterdag viel de kunstroute samen met de landelijke appelplukdag waar de Weeropper ook aan deelnam. Hierdoor ontstond een leuke wisselwerking waarbij de appelplukkers ook nog even verder naar achteren doorliepen om naar de kunstwerken te kijken.
bckhtokw29pbxpjv3r13m3sid
Huis en atelier
Janneke Bruines stelde haar huis en atelier aan de Lupinestraat in Beuningen open voor het publiek. "Ik doe vanaf het eerste jaar mee", vertelt Janneke. "Maar dan wel om het andere jaar. Zo kan ik in het jaar dat ik niet meedoe zelf ook andere kunstenaars bezoeken. Je weet dan van wie je wel werk wilt bekijken en kan die dan mooi in zo'n weekend plannen. Het leuke wat me vanaf de eerste keer van de kunstroute bijbleef is dat dan bijvoorbeeld buren, die je wel eens uitgenodigd hebt om te komen kijken maar die dat dan toch niet zo gauw doen, ineens wel bij je binnen staan en enthousiast zijn over wat ze zien."
Janneke onder enkele van haar werken
hmpb6kj5xlnf6vvsvzy1d7hgc
Janneke heeft op de televisie een doorlopende reportage over haar werk.
o296vbo17z6e0k0cj8lanff2r
De bezoekers kijken aandachtig naar de video
wh4d66udsoj3af4qe74j0cxfs
Ook veel belangstelling voor de kunstwerken
jtv7qd5pkyaun0fobcgajoyuq
Bezoekers gaan ook gemoedelijk op de bank zitten kijken en anderen staan met elkaar te 'discusieren' over wat ze allemaal zien.
Welkom in de achtertuin
Bij Monique Janssen kom je weer in een totaal andere sfeer terecht daar zij haar werken in de achtertuin heeft opgesteld. Monique is bij velen bekend van de workshops bloemstukken maken maar tijdens de kunstroute waar ze voor het eerst aan deelneemt, kon men kennis maken met haar keramiek schalen, vazen en andere objecten. Op een prachtig opgemaaakte tafel (met niet verwonderlijke evenzo mooie bloemstukken) staan haar creaties klaar voor de bewonderingswaardige blikken. Een oase om doorheen te lopen.
wja63u80sk32yv1ad1ikr77lg
vmjafqb24bolhjsnd88fit5c6
Atelier aan huis
Wie bij toeval bij Evert van Dijk in het atelier belandt moet rekenen op een waterval van verhalen, die zich niet alleen tot kunst beperken. Opvallend is de combinatie van moderne kaligrafie in het schilder- en tekenwerk van Evert. Opvallend, maar zeker niet vreemd als je weet dat Evert onder de kenners als één van de meest prominente kalligrafen van ons land wordt aangewezen. Tijdens de kunstroute geeft een bezoekster aan één van de kunstwerken te willen kopen. "Nummer twee kom ik van de week voor terug, want die vind ik wel erg mooi", zegt zij. "Ja, dat vind ik ook zegt Evert", waarop de bezoekster lachend zegt: "Wil je die dan toch maar niet verkopen?"
Rechts, Evert van Dijk
hb00o77eytylxv8vzvoogiuox