Wanneer kunnen we weer schaatsen?

Foto:

BEUNINGEN, 10 januari 2013 – Boerenkool, wanten, ijs, toertochten, koek en zopie, problemen op het spoor, zo lukraak een aantal woorden die de Nederlander aan de winter doet denken. Woorden die we de komende week in de praktijk kunnen brengen? De verschillende weermodellen zijn het met elkaar eens geworden, de winter komt er aan. 2013 heeft net zijn ogen geopend, als vanaf vrijdag de wind naar het noordoosten draait en koude lucht onze kant op komt. Gedurende het weekend vriest het in de nachtelijke uren licht en stijgt de temperatuur overdag tot enkele graden boven het vriespunt. Na het weekend wordt het nog wat kouder. De minima liggen dan rond -6 graden, met uitschieters tot -9. Overdag ligt het kwik rond en veelal net onder het vriespunt. De weermodellen zijn het niet eens over het einde van de winterse periode, dus daar kunnen we op dit moment geen uitspraken over doen.Woensdag mogelijk eerste natuurijsmarathonIJsverenigingen, ja zelfs de rayonhoofden worden langzaam wakker uit een diepe winterslaap. Als winterweer op de weerkaarten verschijnt, neemt het aantal gevallen van schaatskoorts zienderogen toe. Weeronline.nl verwacht dat volgende week dinsdag of woensdag de eerste marathon op “natuurijs” kan worden uitgeschreven. Het wordt afwachten of de ijsvereniging De Hondsrug uit Noordlaren (Gr.) de concurrentie uit onder meer Veenoord en Haaksbergen, net als vorig jaar, opnieuw voor kan blijven.

BEUNINGEN, 10 januari 2013 – Boerenkool, wanten, ijs, toertochten, koek en zopie, problemen op het spoor, zo lukraak een aantal woorden die de Nederlander aan de winter doet denken.

Woorden die we de komende week in de praktijk kunnen brengen? De verschillende weermodellen zijn het met elkaar eens geworden, de winter komt er aan.

2013 heeft net zijn ogen geopend, als vanaf vrijdag de wind naar het noordoosten draait en koude lucht onze kant op komt. Gedurende het weekend vriest het in de nachtelijke uren licht en stijgt de temperatuur overdag tot enkele graden boven het vriespunt. Na het weekend wordt het nog wat kouder. De minima liggen dan rond -6 graden, met uitschieters tot -9. Overdag ligt het kwik rond en veelal net onder het vriespunt. De weermodellen zijn het niet eens over het einde van de winterse periode, dus daar kunnen we op dit moment geen uitspraken over doen.

Woensdag mogelijk eerste natuurijsmarathon
IJsverenigingen, ja zelfs de rayonhoofden worden langzaam wakker uit een diepe winterslaap. Als winterweer op de weerkaarten verschijnt, neemt het aantal gevallen van schaatskoorts zienderogen toe. Weeronline.nl verwacht dat volgende week dinsdag of woensdag de eerste marathon op “natuurijs” kan worden uitgeschreven. Het wordt afwachten of de ijsvereniging De Hondsrug uit Noordlaren (Gr.) de concurrentie uit onder meer Veenoord en Haaksbergen, net als vorig jaar, opnieuw voor kan blijven.

10 februari 2012: Schaatspret bij de Beundert in Beuningen

Grootschalige ijspret
De ijsverenigingen weten vaak met veel inspanningen en in korte tijd een ijsvloer op te leveren. Op andere plekken, waar moeder natuur op zichzelf is aangewezen, duurt het allemaal wat langer. Als de kou aanhoudt is de kans groot dat in het weekend van 19 en 20 januari de ijspret van start kan gaan.

Waarom zijn Nederlanders zo gek op ijs?
Tot de 19e eeuw was het ijs een vrijplaats voor onwettige zaken. Koek-en-zopietenten verkochten in die tijd sterke drank, waar op land en water wetgeving voor bestond. Om dezelfde reden werden ook gok- en hoerententen uitgebaat op het ijs. Tegenwoordig worden op het ijs voornamelijk warme chocolademelk, snert, glühwein, en gevulde koeken verkocht.

Recept zopie:
Het originele recept van zopie is een mengsel van bockbier en rum. Door aan dit mengsel eieren, kaneel en kruidnagelen toe te voegen en vervolgens te verwarmen, ontstaat zopie.

bron: weeronline.nl

Hier op beuningen.nieuws.nl vind je in de rechterkolom de weersverwachting voor Beuningen van Weeronline.nl.

Cookieinstellingen