Vijf voor vijf

Elke chef zal het gevoel kennen. Het gevoel dat Quentin Tarantino en
Edward A. Murphy, bedenker van de ‘wet van Murphy’, de regie in handen
hebben genomen en dat het restaurant geleefd wordt. Juist op de dag dat
niks fout mag gaan, zul je zien dat wat fout kan gaan, fout zal gaan.
Chefs die ziek worden, een mise-en-place die mijlenver achterloopt,
volle bak, ovens die constant afgaan, temperaturen oplopend tot 40
graden Celsius en een roodgloeiende telefoon. De chef werpt een blik
naar de klok en krijgt een stoot pure stress door zijn aderen gepompt.
De tijd? Vijf voor vijf.Door Thomas Luttikhold

Vakjargon
Vijf voor vijf is in de horeca vakjargon voor de uitdrukking vijf voor twaalf. Vijf uur is namelijk de tijd dat veel restaurants hun deuren openen voor het diner. Het is het moment dat de chef weet dat hij zijn schaapjes op het droge heeft, óf eens diep ademhaalt en alvast zes peuken achterover drukt. Het eerstvolgende moment daarvoor zal immers pas rond twaalf uur zijn. Geen chef is deze situatie onbekend en veel chefs kunnen dan ook beamen dat deze situatie vaak ontaard in een kopie van een scene uit ‘Fawlty Towers’.
 
Het script van de dag
Verkeerde bestellingen, aangebrande biefstukken, falende ovens, kapotte vaatwasmachines en gesprongen waterleidingen. Je vraagt je af wat Quentin en Edward dronken toen ze het script van de dag schreven, want werkelijk alle registers worden opengetrokken. Als het stof uiteindelijk opgetrokken is, oogt de keuken alsof het een speelplaats is geweest voor vijftig losgeslagen stieren of het rampgebied is ontstaan door een tornado die zijn trein gemist heeft. Ondertussen is het letterlijk vijf voor twaalf en moet de keuken nog schoon. Morgen is er namelijk gewoon weer een dag.
 
Vijf voor vijf
Om in ´Fawlty towers´ sferen te blijven, er zit een grap in dit verhaal. Elke chef zal dit script kennen en het script zal zich in de toekomst nog vaak genoeg precies zo ontplooien zoals Quentin en Edward ooit bedacht hebben. Toeval? Nee. Stress werpt meer stress in de hand, waardoor de ontstane inefficiëntie op de processen zal ontaarden in een complete chaos. Het is een neerwaartse spiraal die maar op één moment gestopt kan worden. Juist, rond vijf voor vijf. Kies je voor een gastrol in ‘Fawlty Towers’? Of houd je de losgeslagen stieren en tornado buiten de deur? Kortom, een makkelijke keuze. Kies voor het laatste, dit bespaart je een hoop stress en bovendien een dozijn peuken per dag.

Met een economische en ecologische blik naar de problematiek worden bedrijven en consumenten op de problematiek rond voedselverspilling geattendeerd. “Ook bij jou thuis is er een slag te slaan”, zegt Thomas. “Wordt ook ‘waste watcher’, door mijn wekelijkse ‘Wasteless Wednesday’ tips te volgen. Want, in de wereld van morgen is geen ruimte voor voedselverspilling.”