Column: Gek of geniaal?

Ik ben Thomas, 23 jaar en één van de vele ‘young start ups’ die deze
tijd ‘rijk’ is. Typerend voor een ‘young start up’, zoals ik, is dat ze
op zoek zijn naar een ‘angel investor’. In het plat Nederlands betekent
dit dat ik met een roze bril in de wereld sta, immers je moet een beetje
naïef zijn om in deze tijd voor jezelf te beginnen, en op zoek ben naar
iemand met een grote zak met poen om mijn dromen te verwezenlijken.Door Thomas Luttikhold

Veel poen. In mijn korte periode als ondernemer (10 maanden) is het mij namelijk nog niet gelukt om mijn pensioen bij elkaar te harken. Integendeel, ik heb vaker aan de afgrond gestaan. Maar ach, zeggen de grote economen niet: ‘’Het nemen van geen risico, is een risico an sich?’’ Aldus de directeuren van Rabobank, ABN AMRO, Fortis en de DSB Bank. Herstel, voormalig directeuren. Ondanks dat het echte geld in de afgelopen 10 maand op zich laat wachten, was het een zeer waardevolle periode. Leergeld noemen ze dat. Als het één ding is dat ik geleerd heb bij ondernemerschap is dat het verschil tussen gek en geniaal miniem is.

Geniale gekken
Over geniale gekken gesproken, Steve Jobs was er één. Als icoon van succesvol ondernemen anno vraag ik mij als jonge ondernemer vaak af ‘Wat zou Steve in deze situatie doen?’ Met zijn producten heb ik, als arme sloeber, bar weinig. Om een impressie te geven hoe erg het is. De keren dat ik mijn laatste centen uit mijn spaarvarken moest vissen om überhaupt nog wat voedsel te halen, gebeurde mij vaker dan mij lief is. Op dat soort hongerige momenten dacht ik aan Steve en vroeg ik mij af: “Waarom heb je in vredesnaam een logo van een appel met maar één hap eruit gekozen?” Helaas krijg ik op deze vraag nooit een persoonlijk antwoord. Net zo min dat ik Steve nooit kan vragen of mijn gedrag hoort bij een genie in wording of een gek in spé.

Succes
Als je de grote geniën van deze wereld vraagt hoe ze tot hun succes kwamen is het antwoord vaak een cliché: werk hard, geef nooit op, geloof, heb passie en ga door waar anderen stoppen. Een greep uit de klassiekers, maar nooit hoor je iemand zeggen dat je stapelgek moet zijn om een genie te worden. Nee, want succes maakt geniaal. Logisch, want ben je niet succesvol dan geloofde je er te weinig in of gaf je er te weinig voor. Je hoort nooit iemand zeggen dat je dan niet gek genoeg was.
 
Gek genoeg?
Zijn onze bankdirecteuren dan niet gek genoeg? Ze wisselen hun stokje namelijk sneller dan dat ik nieuwe schoenen aan mijn voeten heb. Ook al zegt dit misschien meer over mij dan over bankdirecteuren. Soms vraag ik mij wel eens af wat er gebeurd zou zijn als je een gediplomeerd ‘geniale gek’ zoals Steve op de positie van een bankdirecteur zou zitten. Of zijn appeltje dan rood of groen zou kleuren. Ik denk rood. Steve leefde namelijk voor zijn vak en zag het ondernemen als een vorm van religie. Bankdirecteuren zijn hiervoor kennelijk niet ‘gek’ genoeg.

Nieuwe schoenen
Als ik kritisch naar mijzelf kijk besef ik dat ik bij het aftreden van de directeur van de Rabobank afgelopen oktober inderdaad toe was aan nieuwe schoenen! Maar ook dat ik aardig op weg ben om een geniale gek te worden. Ik voldoe nog altijd aan alle clichés voor succes, maar ben misschien nog niet ‘gek’ genoeg. Hiervoor moet ik wellicht nog een paar keer mijn spaarvarken voor breken. Hoogstens vervelend, maar een waardevolle investering voor de toekomst. Immers, het nemen van geen risico is een risico an sich. Waak er alleen voor dat je vaker geniaal bent dan gek, had Steve kunnen zeggen.

Cookieinstellingen