Elly Lubbers: Politiek blijft hangen op z’n stokpaardjes

Foto:

Elly Lubbers staat op de 5e plek van de kandidatenlijst van D66
Beuningen. Waarom krijgt D66 haar steun? Na meer dan 20 jaren zal D66 in
Beuningen op 19 maart 2014 weer mee doen aan de
gemeenteraadsverkiezingen.Wat vind je goed in Beuningen en wat behoeft verbetering?

Laat ik voorop stellen dat iedereen zijn best doet in de gemeentepolitiek, maar men blijft zo hangen op zijn stokpaardjes. De doorstroming van  gemeenteraadsleden is niet zo groot, de mensen plakken te veel aan het pluche. Ik ben van mening dat een gemeenteraadslid  maximaal acht jaar in de gemeenteraad mag zitten. Nieuwe mensen brengen nieuwe ideeën  mee. De lijsttrekker van D66 Roel Kuppens is nieuw in de politiek, is nog fris en brengt hierdoor nieuw elan in de gemeenteraad. Dat heeft de gemeenteraad nodig.

Wat spreekt je het meest aan in het programma van D66?

In het verkiezingsprogramma spreekt mij vooral aan dat D66 vindt dat Beuningen zelfstandig moet blijven, maar dat regionale samenwerkingsverbanden erg belangrijk zijn met betrekking tot onder andere het vergroten van deskundigheid, het verminderen van kwetsbaarheid en het verlagen van kosten. Dit echter altijd met  behoud van bepalen van het eigen beleid voor de afzonderlijke gemeenteraden.  Verder het met andere gemeenten in de regio Nijmegen ontwikkelen van een inhoudelijke visie,  gericht op ontwikkeling en behoud van een welvarende en economisch bloeiende  regio samen met burgers, bedrijven, kennisinstituten en maatschappelijke instellingen.

Wat houdt je naast politiek zoal bezig?

Hoewel ik gepensioneerd ben, zijn mijn dagen goed gevuld. Ik geef buitenlandse vrouwen, die hun Nederlands op een hoger niveau willen brengen, privéles en tegelijkertijd help ik hen met vragen waar zij nog steeds mee zitten met betrekking tot inburgering. Ik volg aan de HOVO colleges Oosterse filosofie en  ik leer Spaans. Ben op de achtergrond nog actief binnen een landelijke vrouwenorganisatie, ik ben lid van de Thema-afdeling Senioren en Samenleving van D66, ik vind het leuk om mijn eigen kleren te maken, ik lees de Gelderlander en in het weekend geniet ik van de NRC.  Ik houd van Zuid-Amerikaanse muziek en van jazz, kijk informatieve programma´s op de tv. Kom bijna niet aan lezen toe, behalve de lectuur voor mijn cursussen.

Stel morgen ben je wethouder. Wat zou je als eerste aanpakken?

Binnen het ambtenaren apparaat: Efficiency! De burger centraal zetten, voor hen doen we het allemaal, dus de mensen niet oeverloos terug laten bellen omdat men ‘in bespreking’ is. De nieuwe Nederlanders met respect behandelen. Verder zou ik juist van de capaciteiten van  deze mensen gebruik maken,  er zit meer in dan je denkt. Goede bij de persoon passende bijscholing is buitengewoon belangrijk. In deze moeilijke tijd de burger enthousiast maken om zelf dingen te regelen zonder inmenging van de gemeente. Dat betekent wel dat er  gemeenteregels moeten verdwijnen. Gezonde mensen met een bijstandsuitkering een aantal uren per week verplicht vrijwilligerswerk laten doen die wel leiden tot bijvoorbeeld een certificaat of getuigschrift en de mensen  zo door kunnen groeien naar een betaalde baan.

Website: beuningen.d66.nl

Cookieinstellingen