Column: Het jaar tegen foodwaste

Sinds de oudheid hebben wij een drang om de toekomst te voorspellen.
Koffiedik kijken, handen lezen en turen in een glazen bol. Als er één
ding is wat deze methodes en attributen ons vertellen is het dat de
toekomst onvoorspelbaar blijft. Toch gaat 2014 het jaar tegen food waste
worden. Om dit te voorspellen heb ik geen glazen bol nodig. Alleen een
ticket voor de Horecava.Door Thomas Luttikhold
 
Stadsprullenbak
De Europese Unie heeft 2014 namelijk uitgeroepen als jaar tegen de food waste. Zij luidden de noodklok. Een gemiddelde stadsprullenbak eet namelijk beter dan 60% van alle kinderen in de wereld. Tevens gooien wij, de Nederlandse horeca, jaarlijks 900 miljoen euro aan goed voedsel weg. € 900 miljoen!! Schrikwekkende cijfers om even stil van te worden. Het is ook niet voor niets dat dit onderwerp vol in de aandacht stond bij de Horecava.
 
Horecava
Zo stond de dinsdag vol in het teken van food waste. Niet het maken ervan, maar het tegengaan. We kunnen met onze ‘waste’ namelijk zoveel dingen doen én zoveel geld bezuinigen. Het was mooi om te zien dat initiatieven rondom dit onderwerp beloond werden. Zo wonnen de dames van Kromkommer de ‘Innovatie award’ met hun prachtig initiatief, werd er gediscussieerd over food waste op hoog niveau en mocht ik honderden mensen bereiken met mijn verhaal over het tegengaan van food waste.
 
De toekomst
Wat de toekomst gaat brengen is nooit zeker, maar met de Horecava is hét jaar tegen voedselverspilling als een speer vertrokken. Als klap op de vuurpijl begeesterde een duidelijk op stoom geraakte Hans Steenbergen mij met: ‘Het nieuwe nu’. Op weg naar een nieuwe realiteit en op weg naar nieuwe kansen. Hierdoor besefte ik mij dat de toekomst niet in een schmutzig kopje koffiedik zit of een troebele glazen bol, maar het hangt in de lucht. Op de Horecava hing er een collectief gevoel dat dingen echt gaan veranderen. Daarom geloof ik er oprecht in dat 2014 hét jaar tegen food waste gaat worden. Helaas heb ik het niet alleen voor het zeggen.

Cookieinstellingen