Gemeente geeft veel geld uit aan StemWijzer (NOS-Video)

Nog ruim een maand te gaan en dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Om haar burgers te helpen bij het maken van hun keuze zet gemeente Beuningen de StemWijzer in. De StemWijzer kost om en nabij de 8.000 euro terwijl er ook de gratis Kieskompas is.Bij de NOS is donderdag een item daarover geweest. In 382 gemeenten wordt op 19 maart 2014 gestemd. De lokale StemWijzer wordt in 48 Gemeenten aan de burgers aangeboden. Het Kieskompas wordt in 66 gemeenten ingezet.

De StemWijzer heeft dit jaar voor minder gemeentes een website mogen maken. Volgens de NOS is dit een gevolg van de bezuinigingen bij gemeenten. Ook Kieskompas zegt minder gemeenten te hebben dan vorig jaar. Desondanks hebben zij meer website mogen verzorgen dan de Stemwijzer. Dat lijkt logisch te verklaren gezien dit product gratis is.

Achter Kieskompas zit een adviesbureau voor het lokale bestuur. Evert Wolters van dat adviesbureau vertelt waarom zij het product gratis aanbieden: “Wij denken dat het ons helpt bij het reguliere werk van ons bureau. De tool kunnen we ook na de verkiezingen inzetten.”

Beide sites geven een aantal stellingen waarmee je het eens, tot oneens kunt zijn. Bij iedere stelling is de motivering van de partijen te bekijken. Men kan zich dan snel een beknopt beeld vormen van de stelling en de verscheidene daarvoor aangedragen argumenten. Speels aan de Kieskompas op destemvan.nl is, dat je de partijen aan kunt klikken waarna deze aan de balk komt te hangen en het grafisch zichtbaar wordt in hoeverre je mening met die van de partij overeenstemt.

Afbeelding van Kieskompas
g6tqh5xg7wewo19dj8uncdpu5

Wat de StemWijzer weer heeft is dat men aan kan geven welke onderwerpen belangrijk zijn. Dit weegt mee in het advies. In de statistieken van de StemWijzer is ook te zien hoe vaak een onderwerp als belangrijk aangemerkt is.

Afbeelding van de StemWijzer
jh1oqfyyoemujmcgt4inoh46w

Cursus lokale politiek en de Stemwijzer
De gemeenteraad van  Beuningen heeft in aanloop naar de verkiezingen gekozen de burgers in de gelegenheid te stellen om als kandidaat deel te nemen aan de verkiezingen en om ze ondersteuning te geven bij het bepalen van een stemkeuze. “Daarvoor is begin 2013 door Prodemos de cursus “Lokale politiek” georganiseerd”, zegt raadsgriffier Amresh Dewkalie van de gemeente Beuningen . “Van de 25 deelnemers aan de cursus zien we er negen terug op de kieslijsten. Daarmee is de cursus van Prodemos een succes te noemen.”

“Prodemos is ook verantwoordelijk voor de Stemwijzer, een middel dat al 25 jaar geschiedenis heeft en ook bij landelijke en provinciale verkiezingen bekendheid heeft. Bij de landelijke verkiezingen hebben 650.000 mensen de app gedownload. Wij hopen met de StemWijzer de burgers te stimuleren om aan het debat deel te nemen en een stem uit te gaan brengen.”

* Reactie Ria Straathof (PvdA): De gemeenteraad heeft een eigen budget dat zij in kunnen zetten voor de versteving van de lokale democratie. Besluiten over het inzetten van het budget van de Raad hebben daarom minder politieke lading dan besluiten die de Raad neemt op voorstellen van het College van Burgemeester en Wethouders. Het is de Raad van de gemeente Beuningen dat heeft besloten geld vrij te maken om een Stemwijzer te laten ontwikkelen. Daar zijn de deelnemende partijen actief bij betrokken geweest.

Volg de Beuningse Politiek tot aan de verkiezingen op Facebook en/of op Twitter.

Klik op de afbeelding om direct naar de
StemWijzer voor Beuningen te gaan,

zud1w7xrww4gbncuflmkig6zi

Deelnemende partijen gemeenteraadsverkiezingen Beuningen 2014
Beuningen Nu & Morgen – ProgrammaKandidatenlijst
CDA – ProgrammaKandidatenlijst
D66 – ProgrammaKandidatenlijst
Groen Links – ProgrammaKandidatenlijst
PvdA – ProgrammaKandidatenlijst
VVD – ProgrammaKandidatenlijst

Cookieinstellingen