Forse stijging uitkeringsgerechtigden

Foto:

Ook de gemeente Beuningen heeft te maken met een forse stijging (21% in 2013) van het aantal uitkeringen en aanvragen. Om de aanvragen te verwerken en de mensen te begeleiden gaat de gemeente het aantal klantmanagers tijdelijk uitbreiden.Op 31 december 2012 hadden 282 gezinshuishoudens een uitkering. Op 31 december 2013 was dat aantal gestegen naar 342. Dit is een grote stijging, in lijn met het landelijke beeld. “Wat mij zorgen baart”,  zegt burgemeester Carol van Eert, “zijn de cijfers over de uitstroom. Van de 282 in 2012, stroomden er nog 121 uit de uitkeringssituatie. In 2013 waren dat er nog maar 9. Dus niet alleen groeit het aantal ‘nieuwkomers’,  het aantal uitstromers neemt ook onvoorstelbaar af. Per saldo groeit het aantal daarom enorm. We kijken als gemeenten ook uit naar de inwerkingtreding van het Werkbedrijf.”

De stijging in de afgelopen 12 maanden heeft zich vooral voorgedaan bij de geregistreerde werkzoekenden met een opleiding op HBO/Bachelor-niveau  (34,7%). Van de werkzoekenden wonend in de arbeidsmarktregio Zuid-Gelderland is,
12,4% jonger dan 27 jaar;
52,6% tussen de 27 en 50 jaar;
35% is 50 jaar of ouder.

Eind december stonden bij UWV in de arbeidsmarktregio Zuid-Gelderland 372 openstaande vactures geregistreerd. Een jaar eerder waren dat er 537. Ten opzichte van vorig jaar is  dit een daling van 30,7%. Er staan vooral vacatures  open voor technische en industrieberoepen, economisch-administratieve beroepen en verzorgende en dienstverlenenden beroepen.

Werkbedrijf

De regiogemeenten hebben eind november 2013 ingestemd met een plan voor een gezamenlijke Werkbedrijf. Het Werkbedrijf is een arbeidsbemiddelingsbedrijf dat zorgt voor de verbinding tussen bedrijven en kandidaten die een plek willen op de arbeidsmarkt, maar die de stap naar een baan niet zelf kunnen zetten. Omdat ze nog niet helemaal werkfit zijn of omdat ze structurele begeleiding nodig hebben. Het kan dan gaan om een net afgestudeerde student die een ’duwtje’ nodig heeft, om iemand die beschut werk zoekt of dagbesteding nodig heeft en alle mogelijkheden daartussen.

Cookieinstellingen