Column: Eten van de toekomst

Om food waste te reduceren kom je soms op creatieve ideeën. Zo vertelde
ik met vol enthousiasme tegen mijn broer dat elk restaurant een paar
varkens op het dak zouden moeten hebben. Ik zag het al helemaal voor me:
je voedt ze met food waste en na verloop van tijd breng je ze naar de
slacht. De cirkel is rond. Zelfvoorzienend krijgt een nieuwe betekenis
en denk eens aan de ‘storytelling’ die je creëert. Top idee! “Maar wat
als het waait?” zei mijn broer toen. Hmm … Goed punt. Het plan kwam in
de kast te liggen. Totdat ik laatst een bericht zag dat mijn
enthousiasme in één klap reanimeerde. De varkensflat .Door Thomas Luttikhold
 
Varkensflat
 Wat is een varkensflat? Het is een architecturisch hoogstandje en de naam verklapt het al: het is een flat vol met varkens, een soort hotel. Het is voorzien van alle gemakken, waardoor je biologisch, efficiënt en verantwoord kan boeren. De kleine biggetjes beginnen boven in de flat en naarmate ze ouder worden dalen ze. Op de begane grond zit de slager, zodat ze als verpakte schouderkarbonaadjes de flat verlaten. Een sterk staaltje efficiëntie waardoor huidige boeren zullen transformeren in ware huisjesmelkers. Of toch niet?
 
Aversie
Laat het woord ‘varkensflat’ eens vallen tijdens de lunch met je collega’s zullen er eerst grappen komen. Beeld je eens in hoe een varken in een piccolo pak er bij loopt. Niet iedereen ziet dit werkelijkheid worden. Mijn enthousiasme is hierin zeldzaam. Er bestaat nogal wat aversie tegen het idee om varkens in een flat te stoppen. Het wordt opeens een ethische kwestie, want zoiets doe je niet. Varkens horen immers in de modder en niet op nummertje 93bis.
 
Toekomst
Het zal even duren voordat de eerste steen van de varkensflat gelegd gaat worden of dat er varkens op het dak van een restaurant komen te staan. Grote kans dat het ook nooit gaat gebeuren. We willen dat er zo weinig mogelijk veranderd in de voedselindustrie. Het lekkere schouderkarbonaadje mag niet van de menu kaart. Het liefst van zo’n mooi roze varkentje dat heel z’n leven in een achtertuin heeft lopen wroeten.

Helaas willen meer mensen dit en zijn de achtertuinen beperkt. We hebben te maken met een voedseldruk die in de komende jaren alleen hoger wordt. In de aankomende 25 jaar verwelkomen wij zo’n 2 miljard mensen op deze aardkloot en zij gaan allemaal eten. Het idee van de varkensflat is meer noodzaak dan dat wij nu denken. Kortom, terwijl jullie massaal modder op jullie daken aan het scheppen zijn, bel ik alvast wat makelaars!

Website: Thomasluttikhold.nl

Cookieinstellingen