Joop Beekhuizen legt voorzittershamer neer

Foto:

Joop Beekhuizen legt vrijdag 28 maart 2014 zijn functie neer. Negen jaar heeft Joop met verve het voorzitterschap van de Seniorenvereniging Weurt gestalte gegeven, maar zo stelt hij “Het wordt tijd dat er nieuw bloed komt. Ik wil ruimte geven aan veranderingen en zeker niemand in de weg zitten.”Door: Hans Straten

Tijdens de Algemene Vergadering van 28 maart 2014 in het Dorpshuis te Weurt zal Beekhuizen officieel zijn functie vacant stellen. Het bestuur van de Seniorenvereniging is op dit moment bezig met de opvolging, maar kan daar nu nog niets concreets over zeggen.

Beekhuizen: “Met veel plezier heb ik dit werk gedaan en het heeft me veel voldoening gegeven. Het is zo belangrijk dat er aandacht is voor de ouderen en het is mooi dat je vaak met kleine dingen een isolement kunt voorkomen.”

Blijf je nog wel betrokken bij de vereniging en ben je nog inzetbaar?

“Ik zou graag de taak van ouderenadviseur op me willen nemen. Daarnaast wil ik me bezig gaan houden met de wijkgerichte ouderenzorg. Daarmee sta ik dan weer echt in het veld, dichtbij de mensen. Dat is eigenlijk leuker dan besturen.  Het merkwaardige is dat me dit eerder in het  werkzame deel van mijn leven, ook is overkomen. Ik ben namelijk van huis uit orthopedagoog, maar heb dit werk maar kort gedaan. Al snel werd mij gevraagd directeur van een school te worden en daarmee stond ik verder van mijn passie. Een evidente situatie is me overkomen bij  de senioren. Nu keer ik terug naar mijn oorspronkelijke drive.” 

Hoe belangrijk is een seniorenvereniging?
“De meeste ouderen hebben de vereniging niet echt  nodig, behalve dan voor de gezelligheid, maar er kunnen perioden in het leven ontstaan, waarin het heel belangrijk is dat je er niet alleen voor staat. Dat er mensen om je geven en aandacht voor je hebben. Het grote gevaar is echter dat ouderen in een isolement komen. De kwetsbare ouderen willen wij in beeld krijgen en kijken daar waar kan, iets voor hen te mogen betekenen. Dat kan met bezoeken en of met deelname aan activiteiten.”

Voor welke uitdaging(en) staat je opvolger?
“De jonge senioren willen zich niet makkelijk binden en dus zeker ook niet aansluiten bij een seniorenvereniging. Het imago van een seniorenvereniging is killing voor jonge senioren. Aan hem of haar de uitdaging dit om te buigen, want zonder nieuwe leden begrijp je wat het perspectief is.
Verder is er een uitdaging om de kwetsbare senioren beter in beeld te krijgen. Beleid ontwikkelen waarin dit beter te monitoren valt.”

Wat is er zoal veranderd tijdens je bestuursperiode?
“Toen ik begon ging alles in grotere aantallen. Activiteiten en cursussen waren op een grote deelname gericht. Ik ben begonnen met activiteiten die voor kleinere groepen kunnen. Ik heb de cursus ‘kijk op kunst’ en ‘luisteren naar muziek’ opgezet. Met 12 deelnemers is zoiets optimaal te behappen. In grote lijnen is er niet zo veel veranderd, behalve dan bij de secundaire omstandigheden zoals het gebruik van internet, maar dat hoeft geen betoog.”

Wat is door jou veranderd of in gang gezet?
“De zojuist genoemde cursussen dan en verder de samenwerking met anderen, zoals de fysiotherapie. Samen met Inge de Jager (fysiotherapie Weurt) hebben we een project ‘Senioren Weurt in beweging’ opgezet. Daarmee hebben we landelijke aandacht gekregen en zelfs een  prijs van € 9.000,- gewonnen. Door Caroline Tensen werd de prijs aan Inge en mij uitgereikt. Met dat bedrag hebben we in Weurt  de ‘Wijkgerichte Ouderenzorg’  opgericht. Ik ben ook trots op de wekelijkse inloopmiddag en op andere activiteiten. Ik heb veel vertrouwen in de toekomst. Het huidige bestuur gaat voortvarend te werk en heeft visie. Met de uitbreiding van het bestuur, die eraan komt, geeft het een gerust gevoel.”

Wat ga je met de vrijgekomen tijd doen?
“Een voorzitterschap kost veel tijd, want je moet voeling houden met alle geledingen en daardoor kwam ik aan veel privédingen niet of nauwelijks toe. Ik ga nu meer tijd krijgen voor bijvoorbeeld lezen. Onze reizen kunnen nu ook wat langer gaan duren. Ik volg een cursus filosofie waar ik tot nu toe slechts aan het minimale kon voldoen. Nu kan ik met meer tijd, daar meer aandacht aan gaan geven.  

p1040417

Vrijdagmiddag 28 maart nemen het bestuur en haar leden afscheid van Joop Beekhuizen.

 

Cookieinstellingen