Aanpassing regels rond omgevingsvergunning 

De gemeente Beuningen heeft in september 2012 beleidsregels vastgesteld op het verstrekken van omgevingsvergunningen. Deze blijken averechts te werken en worden ingetrokken.Onder de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) bestaat de mogelijkheid om een omgevingsvergunning te verlenen voor afwijking van het bestemmingsplan. De gevallen waar dat  voor geldt zijn in een lijst opgenomen in het Besluit omgevingsrecht (Bro). Vóór de inwerkingtreding van de Wabo werd deze lijst aangeduid als de “kruimelgevallenlijst”, omdat deze betrekking heeft op planologisch ondergeschikte gevallen.

Het beleid (op een van de artikelen van de Wabo) dat in september 2012 vastgesteld was, had als doel meer flexibiliteit te creëren voor de inwoners waar het gaat om bouwmogelijkheden. “Maar in een zitting van de rechtbank in februari van dit jaar hebben we helaas moeten concluderen dat de beleidsregels juist beperkend kunnen werken”, legt de gemeente uit. “De gebruikte formulering in de vastgestelde beleidsregels maken het volgens de rechter niet mogelijk om af te wijken van het bestemmingsplan in dit specifieke geval waarvoor we bij de rechter beland zijn. Achteraf moeten we als gemeente constateren dat er zeker in 13 andere gevallen de beleidsregels niet de juiste ondersteuning boden. Het gaat om gevallen waarbij het aantal m2 bijgebouwen vergroot werden boven het maximum van het bestemmingsplan.”

De omgevingsvergunning met de huidige beleidsregels biedt in deze gevallen (bijgebouwenregeling) geen mogelijkheid om af te wijken van het bestemmingsplan. Ook afwijken van de beleidsregels is niet zonder meer mogelijk. “De beleidsregels beperken ons en de burger daarom juist in het afwijken van het bestemmingsplan. Dit terwijl we met de beleidsregels juist beoogd hadden in principe meer bebouwingsmogelijkheden te geven.”

Door het intrekken van de beleidsregels zal er meer tijd besteed moeten worden aan de onderbouwing van het wel of niet verlenen van een omgevingsvergunning die strijdig is met het bestemmingsplan. Met de beleidsregels  kon in de motivering daarnaar verwezen worden, hetgeen minder tijd kostte. Aan de  andere kant staat dat met het per geval beoordelen de flexibiliteit toeneemt, waarmee de aanvragende burger gediend is. Bovendien is in het verleden de kruimelgevallenregeling niet vaak gehanteerd, omdat de de geactualiseerde bestemmingsplannen al voldoende ruimte bieden voor aanvragers.

21-09-2010 Van 25 vergunningen naar één omgevingsvergunning

Cookieinstellingen